П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Збереження єдності – найголовніше національне завдання, – Зеленський

    Президент України Володимир Зеленський наголошує, що берегти єдність зараз, працювати разом на перемогу – це найважливіше національне завдання, яке всі ми обов’язково виконаємо.

    Про це він заявив у своєму вечірньому зверненні 24 липня.

    «… зможемо зробити те, що не вдавалося зробити раніше попереднім поколінням. Це стосується й нашого захисту в цій війні за незалежність, і нашого руху в об’єднану Європу, до повноправного членства у ЄС, і нашої здатності стати однією з найбільш сучасних держав світу», – переконаний президент.

    Він переконаний, що українці ніколи не віддадуть своєї незалежності і не зламаються зсередини, як це траплялось раніше.

    «День Української Державності буде утверджувати зв’язок українців, які живуть тепер, з багатьма поколіннями нашого народу… Лише ті, хто абсолютно не знає правди історії й абсолютно не відчуває її сенсу, могли ухвалити рішення атакувати нас. Після всього, що пройшов наш народ, після всього, чого ми навчилися за століття. Українці ніколи не віддадуть своєї незалежності. І не зламаються зсередини, як це бувало не раз. Не цього разу!» – сказав він.

    Зеленський зауважив, що завтра починається важливий символічний тиждень – коли Україна вперше відзначатиме День Державності і робитиме це «в час такої жорстокої війни».

    День Української Державності був встановлений указом президента в День Незалежності – 24 серпня – минулого року з метою утвердження спадкоємності понад тисячолітньої історії українського державотворення, яке корінням сягає часів заснування міста Києва та розквіту держави за часів князя Володимира Великого.

    День Української Державності щорічно відзначають 28 липня – у День Хрещення Київської Руси-України. Цього року це відбудеться вперше.

    Об’єднання УПЦ МП і ПЦУ, що відомо?

    УПЦ МП і ПЦУ розпочали неформальний діалог у Софії Київській 5 липня під час зустрічі духовенства.

    В УПЦ МП практично одразу відхрестились від свого духовенства, яке було на зустрічі. Мовляв, ніхто їх не посилав і не делегував висловлювати позицію всієї УПЦ МП. Також там заявили, що у ПЦУ нібито налаштовані «битись», тому діалог неможливий.

    Проросійські сайти загалом випустили ряд публікацій, для очорнення діалогу УПЦ МП і ПЦУ. Також москва протидіє діалогу УПЦ МП і ПЦУ закидаючи тези, що духовенство УПЦ МП, яке перейде в ПЦУ – нікому не потрібне.

    Священник ПЦУ Георгій Коваленко закликав УПЦ МП підписати між Церквами «декларацію порозуміння». Архімандрит Кирило Говорун зазначив, що єдиною умовою для діалогу ПЦУ і УПЦ МП має бути відсутність умов для діалогу.

    Крім цього релігієзнавець Віктор Єленський пояснив, що означає зустріч ПЦУ та УПЦ МП.

    Один із священників УПЦ МП зауважив, що подолання розколу силою – це звичайна практика у православних державах.

    З часу надання Томоса до ПЦУ приєдналось близько 1200 парафій.

    Найсвіжіше

    Популярне