Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Священник УПЦ МП: «Подолання розколу силою – це звичайна практика у православних державах»

    Священник УПЦ МП Михайло Питницький висловився щодо існування в Україні двох православних Церков. Він заявив, що держава має подолати це розділення і що така практика постійно застосовувалась впродовж всієї історії православ’я.

    «Подолання розколу силою – це звичайна практика у православних державах. Так було з часів Костянтина Великого, так було й у 20 столітті, так буде й надалі. Тільки якщо Костянтин Великий скликав собор і рішення собору було обов’язковим для всіх (хто був проти, тих репресували), то в 20-му столітті держава приймає політичну ту позицію, яка вигідна державі, а це завжди національна церква», – зазначив священник УПЦ МП у Фейсбуці.

    Він додав, що доля православної церкви в Україні буде такою самою, як і доля Болгарської церкви.

    «Болгарська церква відокремилася від Візантійського патріархату, оскільки хотіла своєї незалежності. Усі, хто був проти цього відділення, пішли з арени історії. Коли в 90-х роках у Болгарській церкві був розкол, то він ніяк не міг наважитися, доки не втрутилася держава і силою не подолала цей розкол», – йдеться в дописі священника УПЦ МП.

    «Державі вигідно мати одну церкву, яка повністю підтримуватиме незалежність держави, мову, цілісність, самобутність і так далі. Цей шлях пройшли православні церкви у Болгарії, Греції, Сербії. Цим шляхом зараз церква в Північній Македонії, Молдові, на цей шлях стане і церква в Україні, і це неминуче», – пояснив отець Михайло.

    Нагадаємо, проросійські сайти випустили ряд публікацій, для очорнення діалогу УПЦ МП і ПЦУ. Також єрарх УПЦ МП заявив, що ПЦУ «б’є віруючих», тому діалог неможливий.

    Найсвіжіше

    Популярне