Вівторок, 19 Березня, 2024
Бiльше

    Ми все подолаємо разом з Христом: Українські Православні Церкви розпочали неформальний діалог

    У вівторок, 5 липня, на території Софії Київської відбулася неформальна зустріч духовенства Православної Церкви України та Української Православної Церкви.

    Проведенню цієї зустрічі сприяло Міністерство культури та інформаційної політики, Державна служба з етнополітики та свободи совісті (ДСЕСС) та Національний заповідник “Софія Київська”, що надав приміщення Будинку митрополита для проведення зустрічі.

    Міністр культури Олександр Ткаченко взяв участь в зустрічі, а голова ДСЕСС Олена Богдан була модератором дискусії, повідомляє Відкритий Православний Університет Святої Софії-Премудрості.

    “Як влучно сказав один з учасників – “Крига тронулась”. Вперше, відколи була створена ПЦУ, відбулась зустріч священників ПЦУ та УПЦ для того, щоб обмінятися поглядами на сьогодення і на майбутнє. Цілеспрямовано духовенство двох Церков поговорити про сьогодні і про завтра раніше не збиралося. Дуже важливо, що сьогодні тут, в серці духовного життя України – в Софії Київській – ми зібралися і дякуємо дуже духовенству обох Церков за відкритість. Ця розмова “очі в очі” надзвичайно важлива для того, щоб ми могли разом далі будувати наш спільний дім – Україну”, – зазначила Олена Богдан, голова ДСЕСС.

    “Важливо, що ця подія відбулась в день пам’ять Блаженнійшого митрополита Володимира. Що ця подія відбулась на території тисячолітньої Софії Київської. Ми всі тут просили у Бога мудрості розвивати нашу Київську Церкву. Мудрості долати ті розділення, які є. Мудрості служити Богові і народу України. На фронтоні Софії написано: “Божа сила і Божа мудрість”, – зазначив священник ПЦУ Олександр Коваленко.

    “Ми – українці. Ми – православні. Христос для нас є взірцем єдності, миру, любові, порозуміння. Сьогодні ми зібрались, щоб знайти точки дотику між духовенством УПЦ і ПЦУ. Ми представляємо свої парафії і дуже хотіли, щоб на місцях, в наших громадах панував мир, порозуміння. І були видні кроки до примирення і майбутньої єдності”, – наголосив священник УПЦ Сергій Прокопчук.

    “Важливим є діалог, дуже важливо чути одне одного. Тому сьогодні він розпочався і, звичайно, ми обговорили як позитивні, так і те, що нас роз’єднує. Але ми віримо, що в майбутньому ця зустріч і наступні наші зустрічі увінчаються успіхом”, – зазначив священник ПЦУ Михаїл Омельян.

    “Не секрет, що в свідомості обивателя наші Церкви – і Українська Православна Церква і Православна Церква України – знаходяться по різні боки барикад. Чомусь так у свідомості обивателя складається. Але ми тут і заради того, щоб зруйнувати ці стереотипи. Адже упереджень, стереотипів є багато. Ми тут, насамперед, щоб побачити один в одному брата у Христі. Для того, щоб показати всьому українському суспільству, що ми єдині в нашому прагненні зберегти Україну, зберегти віру, зберегти єдину Церкву. І коли ми сьогодні спілкуємося про майбутнє нашої Церкви, ми розуміємо, що нас об’єднує, ми розуміємо виклики, які стоять перед нами. Але ми також розуміємо, що все ми подолаємо разом з Христом”, – підкреслив священник УПЦ Ігор Ковровський.

    Найсвіжіше

    Популярне