Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    «Єдиною умовою для діалогу має бути відсутність умов для діалогу», – архімандрит Говорун пояснив, як об’єднати Церкву

    Богослов, архімандрит Кирило Говорун в інтерв’ю для Духовного Фронту України пояснив, як можна вибудувати діалог між двома Церквами і що для цього потрібно.

    «Ідея діалогу базується на відкидання дихотомії „нас“ і „їх“. Мені здається, що під час засідання в Софії, коли зібралися священники ПЦУ і УПЦ, їм вдалося переступити через цю дихотомію. Я запропонував був для цього діалогу піти наступним шляхом. По-перше, домовитися про умови діалогу. Єдиною умовою для діалогу має бути відсутність умов для діалогу».

    Він також запропонував зробити два стовпчики: в одному стовпчику учасники з обох сторін мали написали, що їх об’єднує. А в другому стовпчику – що вони вважають, що їх роз’єднує. Потім під час діалогу вони мали обговорити, що можна було б перенести з другого стовпчика в перший. Ця методологія діалогу передбачає, насамперед, знаходження точок дотику, подолання дихотомії «ми» і «вони».

    «Поки що вона, як мені здається, спрацьовує позитивно. Єдина проблема: цей діалог поки не знаходить рецепції всередині, принаймні, УПЦ. Ми бачимо, що є вже негативні реакції. Я чув, наприклад, що одному священнику, який брав участь у діалозі з боку УПЦ, було заборонено звершувати богослужіння. Ми бачимо перші негативні реакції з боку УПЦ, і це тривожний сигнал. На мою думку, треба боротися не лише за діалог, але й за рецепцію цього діалогу з боку церков», – підсумував Говорун.

    Діалог УПЦ МП і ПЦУ, що відомо?

    Українські Православні Церкви розпочали неформальний діалог у Софії Київській 5 липня під час зустрічі духовенства.

    В УПЦ МП практично одразу відхрестились від свого духовенства, яке було на зустрічі. Мовляв, ніхто їх не посилав і не делегував висловлювати позицію всієї УПЦ МП. Також там заявили, що у ПЦУ нібито налаштовані «битись», тому діалог неможливий.

    Проросійські сайти загалом випустили ряд публікацій, для очорнення діалогу УПЦ МП і ПЦУ. Також москва протидіє діалогу УПЦ МП і ПЦУ закидаючи тези, що духовенство УПЦ МП, яке перейде в ПЦУ – нікому не потрібне.

    Священник ПЦУ Георгій Коваленко закликав УПЦ МП підписати між Церквами «декларацію порозуміння».

    Крім цього релігієзнавець Віктор Єленський пояснив, що означає зустріч ПЦУ та УПЦ МП.

    Один із священників УПЦ МП зауважив, що подолання розколу силою – це звичайна практика у православних державах.

    Найсвіжіше

    Популярне