Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Євстратій: де були звернення Паканича, коли російські війська нищили храми і вірян у його єпархії?

    Речник Православної Церкви України, архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій (Зоря) звернув увагу, що митрополит УПЦ МП Антоній, який нещодавно жалівся ЄС, президенту України Володимиру Зеленському і Помісним Церквам про «гоніння і заборону УПЦ» МП, не зробив аналогічних звернень коли російські війська вбивали вірян і нищили храми в Бориспільскій єпархії Паканича.

    «Коли російські війська нищили храми і вірних на території його єпархії в Броварському районі, де були його заяви (Паканича, – ред.)? Ось і тому, якщо сказати дуже коротко – це традиційне лицемірство Московського патріархату. Традиційне. Тому, що лицемірство, як спосіб поведінки і цинізм, як спосіб поведінки в структурі саме Московської патріархії, у вихованні чиновників цієї структури глибоко укорінений. Ми це бачимо на прикладі їхнього “велікого господіна і отца” Кіріла. Як він абсолютно лицемірно і цинічно схвалює війну, називає вбивць героями і благословляє їх на подальші воєнні злочини в Україні. Питання: Антоній досі поминає його, як свого “велікого господіна і отца”? Нехай розкаже хто у нього є глава Церкви, замість того, щоб писати звернення… », – сказав речник ПЦУ у коментарі для Духовного Фронту України.

    Він додав, що вже зараз за певними достовірними підрахунками з тих релігійних об’єктів, які постраждали від російської агресії найбільша кількість це ті, які належать саме громадам московського патріархату — більше ста. Це більше половини від усіх постраждалих релігійних об’єктів.

    «Де критика, звернення до міжнародної спільноти, до росії? Де засудження цих актів? Чи з точки зору перспективи стати гауляйтером московського патріархату в разі очікуваної окупації України росією для митрополита Антонія такі заяви не вигідні?», – запитав речник ПЦУ.

    Він також зазначив, що всі звернення Антонія щодо російської агресії дуже м’які, натомість коли йдеться про ПЦУ, то тон заяв набагато різкіший і агресивніший.

    «Можна ж прослідкувати дуже добре, зараз інтернет мережа допомогає слідкувати. Подивімось всі його заяви починаючи від 24 числа – вони дуже округлі, вони дуже м’які. Той тон, який вони обирають для Православної Церкви України –  жорсткий, колючий і агресивний, ні в яке порівняння не йде з тим, як митрополит Антоній в своїх щоденних зверненнях згадував про росію, в найважчі дні для України, коли вже російські війська стояли під Києвом і нищили Бучу, Гостомель й інші міста і села на Північ від Києва», – розповів архієпископ Євстратій. 

    Нагадаємо, речник ПЦУ розповів, що заяви Паканича до ЄС, президента України і Помісних Церков, допомагають росії виправдовувати воєнні злочини.

    Митрополит в Борисполі Антоній (Паканич) є лідером проросійського крила в УПЦ МП. Саме він дзвонив до Москви і вибачався, що не зміг заблокувати збори «УПЦ» МП в Феофанії, на яких змінили статут та вичистили згадки про росію.

    Після зміни статуту Антоній (Паканич) натякнув про автокефалію на проповіді словами про «гріх, який поділяє кожного з нас». За словами релігійного експерта Олександра Єфременка, незадовго до зборів УПЦ МП в Феофанії Онуфрій відсторонив Паканича,  від їх організації, адже останній регулярно отримував з Москви інструкції, як і що робити, щоб не допустити розриву УПЦ МП і РПЦ.

    Найсвіжіше

    Популярне