Вівторок, 19 Березня, 2024
Бiльше

    Онуфрій відсторонив Паканича, який регулярно отримував з Москви інструкції, як і що робити із майбутнім собором «УПЦ» МП

    27 травня українські єпископи планують зібратися в Києві, щоб слухати жорсткі питання духовенства та мирян своєї Церкви про те, чому український єпископат мовчить про роль патріарха Кіріла у виправданні війни та чому «УПЦ» МП досі не відокремилася від Церкви країни-агресора і як це зробити зараз, хай і із запізненням.

    Про це пише публіцист Сергей Чапнін у Фейсбуці.

    Він зазначає, що відносини між очільником УПЦ МП Онуфрієм та московським патріархом Кірілом безнадійно зіпсовані і що собор перенесли на 27 травня.

    «Сьогодні мости у спілкуванні з патріархією практично спалені і про це говорить ще одна деталь: митрополит Антоній (Паканич), який регулярно отримував з Москви інструкції як і що робити, повністю усунений від участі у підготовці майбутніх зборів. Відсторонений особисто Онуфрієм у досить образливій формі – йому доручено займатися адміністративними та логістичними питаннями, але демонстративно відмовлено брати участь у роботі над документами та рішеннями. Єдиний гідний вихід для Антонія у цій ситуації – добровільно піти з посади Керуючого справами УПЦ (МП), але чи вистачить у нього на це мужності, велике питання», – повідомляє Чапнін.

    Релігійний публіцист зауважує, що і для самого митрополита Онуфрія склалася дуже ризикована ситуація.

    «Ніколи раніше він сам не готував документи для зборів такого рівня та працівників для такої роботи у нього немає. Проте й іншого виходу теж немає – якщо залучати тих, кому Онуфрій не довіряє повністю, то будуть витоки та патріархія отримає доступ до проєктів документів з усіма наслідками: буде організовано саботаж у редакційній роботі, а згодом і на самих зборах. Загроза саботажу цілком реальна, бо вже минулого синоду митрополит Антоній спробував заблокувати будь-які рішення, пов’язані з проведенням зборів. Він не вніс цього пункту до проєкту заяви синоду. І лише завдяки тому, що митрополит Онуфрій жорстко наполягав на рішенні проведення зборів, Антонію не вдалося його заблокувати», – каже Сергей Чапнін.

    «М’якість і розпливчастість формулювань дозволила Антонію сподіватися, що збори відбудуться нескоро: оргкомітет зборів не створено, дати не були оголошені навіть приблизно. З усім тим, Антоній був змушений дзвонити до Москви і вибачатися, що всі його зусилля блокування зборів виявилися марними», – йдеться в дописі.

    Цілком очевидно, що головне та практично єдине питання – це питання про незалежність від РПЦ та патріарха Кіріла.

    «І тут ситуація проста: якщо митрополит Онуфрій виступить за автокефалію, його підтримає більшість єпископів. “Автокефальна партія” в єпископаті сформувалася буквально останніми тижнями і її лідером став сам Онуфрій. “Промосковська партія” теж існує, але великим впливом уже не користується і навряд чи її можна назвати партією (у архієреїв на території незалежної України одна ситуація, на окупованих територіях зовсім інша). Вже звучать голоси, що якщо УПЦ оголосить про автокефалію, вона піде в розкол. Однак в умовах війни суворі норми канонічного права (багато з яких і так не працюють, принаймні в Московському патріархаті) з міркувань ікономії можуть бути ослаблені», – пише Сергей Чапнін.

    Публіцист прогнозує що «УПЦ» МП може перестати поминати патріарха Кіріла і почати поминати патріарха Варфоломія з умовою, що після закінчення війни відбудеться об’єднавчий собор з ПЦУ або канонічний статус «УПЦ» МП  буде визначений іншим чином.

    «У будь-якому разі треба діяти і, якщо митрополит Онуфрій захоче зараз почути голос пастви та духовенства, цей голос має бути виразним», – зазначив Чапнін.

    Релігійний експерт Олександр Єфременко повідомляв, що Онуфрій обговорює з духовенством «УПЦ» МП доцільність виходу із РПЦ. Також він зазначав, що глава УПЦ МП активно вивчає думку архієреїв московського патріархату в Україні напередодні зібрання єпископів і мирян.

    Зі свого боку «УПЦ» МП вважає розрив єдності з рпц “порушенням свободи віросповідання”.

    Найсвіжіше

    Популярне