Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    «УПЦ» МП вважає розрив єдності з рпц – порушенням свободи віросповідання

    Клірики РПЦвУ вважають прийняття будь-яких нормативно-правових актів про обов’язковість відображення у назві релігійної організації приналежність до країни-агресорки, заборону діяльності УПЦ МП, а також, дискусії про необхідність розриву адміністративної єдності з рпц – «порушенням свободи віросповідання» і втручанням у внутрішні справи церкви.

    Про це пише релігійний експерт Олександр Єфременко, який прокоментував рішення Синоду УПЦ МП.

    За словами Єфременка, позиція «порушення свобод» буде висвітлена у зверненнях і адресу органів державної влади України.

    Крім того, він зауважив, що РПЦ використає заяви «УПЦ» МП про «гоніння» для виправдовування війни проти України.

    «З високою долею імовірності, саме ці звернення будуть згадані під час XXV засідання робочої групи зі взаємодії рпц та мзс рф. Ці документи, будуть сприйняті рашистами, як беззаперечні свідчення “гонінь на церкву” в Україні. Отже, УПЦ МП вкотре зіграє на руку окупантам, які отримають черговий привід виправдати вторгнення військ рф до України та сакралізувати військову агресію, надавши їй “священного” забарвлення», – підсумував релігійний експерт.

    Синод УПЦ МП

    Нагадаємо, 12 травня відбувся Синод УПЦ МП, на якому єрархи РПЦвУ просили генпрокурора і президента втрутитись, щоб місцева влада не примушувала їх розірвати зв’язків із Росією. Також УПЦ МП звинуватила Порошенка і ПЦУ в створенні приводу для вторгнення Росії.

    Джерела з середовища УПЦ МП на умовах анонімності повідомляють, що текст рішень Синоду РПЦвУ був готовий ще напередодні. 

    Релігійний експерт Олександр Єфременко заявив, що «Рішення Синоду “УПЦ” мп — про відсутність рішення». Він запевнив, що рішення Синоду передбачають, за будь-яку ціну, збереження цілісності структури УПЦ МП і збереження підпорядкування Кремлю. 

    За словами релігієзнавця Андрія Ковальова  перемогла тупа позиція вірності Кірілу.

    На думку журналіста Сергія Чапніна «РПЦвУ однозначно заявила на Синоді: ми з Москвою і з патріархом Кірілом». «Схоже, і шлях у них буде один – переїхати до Москви. Або якщо за свою зраду вони отримають з Москви пристойні гроші, то можна буде вирушити на пенсію і в тепліші країни.  Паству вони втратять», – прогнозує Чапнін.

    Найсвіжіше

    Популярне