П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    РПЦ використає заяви «УПЦ» МП про «гоніння» для виправдовування війни проти України, – експерт

    Співробітники відділу зовнішніх церковних зносин московського патріархату (який очолює митрополит іларіон алфєєв) вже підготували проєкт протоколу XXV засідання робочої групи зі взаємодії рпц та мзс рф, проведення якого заплановане на 19 травня цього року.

    Про це повідомляє релігійний експерт Олександр Єфременко.

    За його словами з проєкту, який готує РПЦ, випливає, що на самому засіданні сторони планують обговорити погіршення становища філії рпц в Україні, так званої УПЦ МП.

    Зокрема, рашисти будуть щедрими на голослівні заяви про «захоплення храмів», «тиск на духовенство з боку озброєних груп людей», «використання владою України представників УПЦ МП для культивації антиросійської пропаганди», що є особливо шкідливим під час «військової операції», яку проводять путінські війська.

    За підсумками роботи вказаної групи, як очікується, буде досягнуто домовленість запровадити «спільний моніторинг фактів утисків прав УПЦ МП для об’єктивного інформування світового співтовариства».

    «Де-факто, такий «моніторинг» матиме на увазі масове виробництво завідомо неправдивої інформації про «гоніння» в Україні, щоб збурювати російське суспільство та підтримувати «в народі» думку про необхідність продовження війни проти України», – підкреслив Єфременко.

    Релігійний експерт додав, що вже почалась підготовка до «моніторингу».

    Нагадаємо, 12 травня відбувся Синод УПЦ МП, на якому єрархи РПЦвУ просили генпрокурора і президента втрутитись, щоб місцева влада не примушувала їх розірвати зв’язків із Росією. Також УПЦ МП звинуватила Порошенка і ПЦУ в створенні приводу для вторгнення Росії.

    Також джерела з середовища УПЦ МП на умовах анонімності повідомляють, що текст рішень Синоду РПЦвУ був готовий ще напередодні. Крім цього релігійний експерт Олександр Єфременко заявив, що «Рішення Синоду “УПЦ” мп — про відсутність рішення». Він запевнив, що рішення Синоду передбачають, за будь-яку ціну, збереження цілісності структури УПЦ МП і збереження підпорядкування Кремлю. 

    Найсвіжіше

    Популярне