Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    Синод УПЦ МП просить генпрокурора і президента втрутитись, щоб місцева влада не примушувала їх розірвати зв’язків із Росією

    Театр абсурду відбувається на наших очах в Києво-Печерській лаврі. В той час як Україна воює з Росією, єрархи «УПЦ» моспатріархату ладні зробити все, щоб зберегти єдність із кровавим московським патріархатом.

    Зокрема 12 травня Синод «УПЦ» МП звернувся до президента України Володимира Зеленського з проханням «вжити необхідних заходів щодо беззаконь на релігійному ґрунті».

    Про це повідомляє пресслужба РПЦвУ.

    У РПЦвУ висловили занепокоєння «непоодинокими випадками розпалення в Україні ворожнечі і розбрату на релігійному ґрунті». Під «релігійним підгрунтям» у РПЦвУ мають на увазі законодавчі ініціативи, які покликані підштовхнути РПЦвУ до розірвання зв’язків із Російською Церквою та об’єднання українського народу в одну Помісну Православну Церкву.

    Всі законопроєкти, що мають на меті заборонити вплив Москви на православ’я в Україні в РЦПвУ назвали «антицерковними». Крім цього у РПЦвУ незадоволені, що «органами місцевого самоврядування в різних областях ухвалюються незаконні рішення про заборону або обмеження діяльності місцевих релігійних громад» московського патріархату.

    Крім цього, всі приєднання парафіян, шляхом голосування в РПЦвУ в дусі проросійської пропаганди назвали «захопленнями». Варто зазначити, що з початку повномасштабного вторгнення понад 210 парафій РПЦвУ приєднались до ПЦУ. Звісно така ситуація не може подобатись Російській Церкві і її філії – «УПЦ» МП, яка продовжує дорожити зв’язком з окупантами.

    Щоб остаточно вселити відразу в теперішньої влади до боротьби з впливом Москви на православ’я в Україні, у РПЦвУ вирішили заявити, що «усі ці факти» (мається на увазі заборона Моспатріархату) «є наслідком помилкової релігійної політики часів президентства П.О. Порошенка та руйнівної ідеології так званої Православної Церкви України. Переконані, що саме така діяльність попередньої влади та “ПЦУ” і стала одним з приводів військового вторгнення в Україну».

    Таким чином, за словами РПЦвУ не московський патріархат в Україні є наслідком бід і розділення в Україні, не імперські плани Кремля і Путіна, а незалежна від кремля Церква – ПЦУ і експрезидент Порошенко. І це при тому, що в РПЦвУ постійно заявляли, що вони «поза політикою», але, як бачимо, політиків згадувати вони можуть, коли їм потрібно і запахло жареним.

    Водночас про злочинні накази Путіна – ні слова, про звірства росіян в Бучі – ні слова, про захоплення рашистами Херсонської області і катування маріупольців й сотні інших злочинів РФ – ні слова. І це на третьому місяці війни! Зате «злочини» колишньої влади України в РПЦвУ пам’ятають і будуть жалітись на них Зеленському. Ось такі пріорітети в московського патріархату в Україні.

    Варто зазначити, що всі зусилля українців та української влади змусити РПЦвУ порвати з Москвою в РПЦвУ вперто продовжують називати «релігійною ворожнечею», хоча б здавалось, до чого тут «релігія» до москви і росії, коли Гундяй «благословив» вбивати українців, а «УПЦ» продовжує триматись за цього упиря і продовжує бути інструментом в руках кремлівських загарбників.

    Синод РПЦвУ звернувся до президента України Володимира Зеленського і Генпрокурора Ірини Венедіктової «з проханням втрутитись в цю непросту ситуацію, зупинити релігійну ворожнечу в українському суспільстві та вжити необхідних заходів проти беззаконних дій щодо» УПЦ московського патріархату.

    Отже, замість об’єднання в єдину канонічну і визнану церкву — Православну Церкву України в РПЦвУ жаліються президенту Володимиру Зеленському і генпрокурору на «гоніння». У РЦПвУ не можуть зрозуміти, що в Україні гоніння на окупантів і на все, що з ними пов’язане розпочалось ще з 2014 року. Заборонили ОПЗЖ, мінімізували вплив російської мови і зробили українську — державною. Декомунізували вулиці та пам’ятники. Україна позбулась майже всього московського, окрім московського патріархату. Тепер настав час позбутись і так званої «УПЦ» московського патріархату. Тому, чим швидше це дійде до РПЦвУ, тим краще буде для них. Від РПЦвУ вимагають найпростішого — порвати з загарбником і перестати підпорядковуватись йому. Можливо коли вони перестануть маніпулювати фактами, а просто розірвуть всі зв’язки і підпорядкування Кремлю, тоді «гоніння» завершаться.

    Автор: магістр богослів’я, диякон ПЦУ Іван Петрущак.

    Найсвіжіше

    Популярне