Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Християни світу дистанціюються від Кіріла й РПЦ через підтримку дій путіна

    Християнські громади і очільники Православних Церков у світі починають дистанціюватися від патріарха московського Кіріла через підтримку російської збройної агресії проти України.

    Про це повідомляє Reuters.

    Лідери православних церков засудили Кіріла за підтримку Кремля і війни в Україні. Із осудом Кіріла виступили патріарх Александрійської православної церкви Феодор ІІ, патріарх Румунської православної церкви Даниїл і предстоятель православної церкви Фінляндії архієписком Лев.

    Крім того, до Кіріла звернулася Всесвітня рада церков, яка об’єднує громади різних християнських конфесій і деномінацій. Виконувач обов’язків генерального секретаря Ради отець Іоан Саука в листі попросив Кіріла “втрутитися й стати посередником між представниками влади, щоби припинити цю війну”.

    Кіріл надіслав у відповідь листа, в якому висловив своє переконання, мовляв, сили, котрі відкрито заявляють про свої ворожі наміри до Росії, наблизитись упритул до кордонів Росії, і що Захід розпочав повномасштабну геополітичну стратегію проти Росії.

    Журналісти зазначили, що, на думку експертів, Папа Римський Франциск тепер також не буде проводити другу зустріч із Кірілом. Їхня перша зустріч на Кубі 2016 року стала першою розмовою голів обох церков за всю історію.

    Однак, всередині РПЦ також помітили ознаки внутрішньої незгоди через підтримку Кірілом дій Путіна. 

    Близько 300 членів громадської організації “Російські священики за мир” підписали лист з осудом “вбивчих наказів”, які виконують в Україні. У листі вони зазначили, що “народ України повинен самостійно вирішувати свою долю, не під дулом автомату, і без тиску з боку як Заходу, так і Сходу”.

    Російськомовна православна парафія святого Миколая в Амстердамі вирішила розірвати зв’язок із Москвою і припинити згадувати ім’я Кіріла в молитвах під час здійснення літургії. У заяві сказано, що таке рішення вони “ухвалили з болем у серці”.

    Крім того, в Українській православній церкві Московського патріархату також виступили проти російсько-української війни. Митрополит Онуфрій (Березовський) закликав припинити “братовбивчу війну”. Ще близько п’ятнадцять єрархів УПЦ МП (РПЦвУ) відмовились від згадування імені Московського патріарха Кіріла.

    Кіріло підтримав війну Росії проти України через те, що буцімто Росія бореться в Україні зі згубним впливом західної культури.  Він спробував виправдати війну проти України неприйняттям на Донбасі гей-парадів.

    Найсвіжіше

    Популярне