П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Уже п’ятнадцять єрархів УПЦ МП (РПЦвУ) відмовились від згадування імені Московського патріарха Кіріла

    Уже п’ятнадцять єрархів УПЦ МП (РПЦвУ) відмовились від згадування імені Московського патріарха Кіріла (Гундяєва). Раніше повідомлялось про 12 таких архієреїв УПЦ МП із їх єпархіями, які припинили згадувати Моспатріарха Кіріла. Тепер до них додались і «Тульчинська», «Чернівецька» і «Шепетівська». Вже видані відповідні розпорядження.

    Про це йдеться в офіційних документах представників УПЦ МП. Щодо Тульчинської єпархії УПЦ МП, то про неї особисто написав архієрей УПЦ МП у Фейсбуці Євлогій (Гутченко).

    Їх ініціативу підтримує і численне духовенство УПЦ МП, яке писало звернення своєму священноначаллю. У деяких єпархіях говорять про прохання за автокефальну церкву. З усім тим очільник УПЦ МП Онуфрій поки не підтримав цю ініціативу.

    Нагадаємо, раніше аналогічні рішення були прийняті на Сумщині, Закарпатті, Житомирщині та Рівненщині, Львівщині.

    Релігійний оглядач Володимир Мельник прокоментував реакцію Моспатріархії на припинення згадування імені Кіріла (Гундяєва) в УПЦ МП. Патріарху Кірілу треба нагадати про долю Юліуса Штрейхера, засудженого Нюрнберзьким Трибуналом через повішення, – написав Мельник.

    Крім цього священник ПЦУ Олександр Коваленко дав пропозицію духовенству “УПЦ МП”: спільне співслужіння, справа заради перемоги.

    Богослов Кирило Говорун запитував, чи вистачить у УПЦ МП совісті покаятися у сприянні агресії. Також він пояснював, що відмова від поминання Кіріла нічого не змінить, але потрібно щоб очільник УПЦ МП Онуфрій перестав його згадувати.

    Найсвіжіше

    Популярне