Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Відмова від поминання Кіріла нічого не змінить, потрібно щоб Онуфрій перестав його згадувати, – богослов Говорун

    Зараз пішла хвиля відмов від поминання патріарха Кіріла. Якщо у духовенства, що підписує відповідні звернення, є надія, що поминання лише митрополита Онуфрія щось таке зробить з їх канонічним звʼязком з патріархом, то це повна ілюзія. Не варто обманювати себе і людей: допоки митрополит Онуфрій поминає патріарха Кирила, всі поминаючі Онуфрія – у канонічному підпорядкуванні у Кирила. Це ази канонічного права.

    Я розумію, що багато хто боїться вступити у канонічне спілкування з ПЦУ, тому що різні малограмотні данилевичі розповідали їм казки про “розкол”, “безблагодатність” тощо.

    Відкиньте цю маячню. Єдиний канонічний шлях – це повернення до повноцінного спілкування зі світовим Православʼям, включно з Константинопольским, Александрійським і всіма іншими Церквами, разом з ПЦУ. Альтернатива цьому – й далі перетворюватися на секту, тепер вже небезпечну для життя людей.

    Шляхи до повернення у таке спілкування можна обговорювати. Моя пропозиція – скликати новий обʼєднавчий собор, як тільки обставини це дозволять. Тільки цього разу не дайте вашим єпископам бути заляканими або підкупленими. Вони вже змарнували один шанс обʼєднати українське Православʼя. Іншого шансу в нас може не бути.

    Джерело: архімандрит Кирило Говорун

    Нагадаємо, раніше Духовенство сумської єпархії УПЦ МП відмовилось від згадування імені Моспатріарха Кіріла (Гундяєва).

    Найсвіжіше

    Популярне