П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Вже чотири єпархії “УПЦ МП” відмовились поминати патріарха Кіріла

    Єпархії “УПЦ МП” (РПЦ в Україні) на Сумщині, Закарпатті, Житомирщині та Рівненщині офіційно відмовлися поминати Московського патріарха Кіріла (Гундяєва) як свого предстоятеля.

    У понеділок, 1 березня, про припинення поминання Моспатріарха Кіріла заявив правлячий архієрей єпархії РПЦвУ на Закарпатті митрополит у Мукачевому і Ужгороді Феодор (Мамасуєв).

    Того ж дня на сайті єпархії “УПЦ МП” в Рівненській області оприлюднили звернення, в якому благочинні, духовенство та ченці заявили про припинення поминання ім’я патріарха Кіріла на богослужіннях.

    “У той час, коли ввірена нам паства потерпає від обстрілів, Патріарх Кирил, називаючи себе Патріархом не тільки Росії, а й України, не засудив війну, не визнав її винуватця, не заступився за наш багатостраждальний український народ”, – говориться в зверненні.

    “Ми молимось за перемогу України над агресором”, – наголошують автори звернення.

    На сайті єпархії “УПЦ МП” на Житомирщині, як повідомляє “Ахілла”, опублікована заява правлячого архієрея, митрополита Никодима (Горенка), в якій, зокрема, йдеться: “Значна кількість парафій по всій Україні довго не згадувала ім’я патріарха Кирила за богослужінням. Сьогодні вважаємо за необхідне підтримати такі дії, адже Українська Церква більше не може мати нічого спільного з країною-окупантом”.

    Близько тридцяти кліриків єпархії “УПЦ МП” на Сумщині повідомили правлячого архієрея Євлогія (Гутченко) про категоричне засудження кривавої агресії Росії проти Української держави і українського народу та про припинення молитовного поминання Московського патріарха Кіріла під час богослужінь.

    27 лютого джерела “Духовного фронту України” повідомляли, що низка священників, прямо зараз виходять з “УПЦ МП” зі словами, що віднині РПЦ для них тепер – труп. Вони не хочуть мати нічого спільного із російським світом і слугувати приводом для “визволення”.

    Раніше очільник “УПЦ МП” Онуфрій закликав президента РФ Путіна припинити війну і вести молитву за Україну і ЗСУ.

    Найсвіжіше

    Популярне