Четвер, 18 Квітня, 2024
Бiльше

    Частина єпархій РПЦвУ припинила поминати Московського патріарха Кіріла

    Деякі архієреї та духовенство розуміють, що не можуть перебувати в одній Церкві, де їхній предстоятель, патріарх Московський Кіріл (Гундяєв) благословляє російські війська на війну проти України.

    Війна РФ проти України призвела до того, що в самій «УПЦ МП» (РПЦвУ), особливо на Західній Україні, перестали поминати патріарха Кіріла, як свого предстоятеля. Питання офіційного виходу «УПЦ МП» із Московського патріархату — це питання часу. Така інформація надходить Духовному Фронту України із середовища РПЦвУ.

    Крім цього, очільник «УПЦ МП» Онуфрій закликав президента РФ Путіна припинити війну і вести молитву за Україну і ЗСУ. Його прикладу послужили ще низка єпархій із проукраїнського крила РПЦвУ і випустили послання з проханням молитви за Україну і за її територіальну цілісність. Настрій в «УПЦ МП» вже не той, що був на початку війни Росії з Україною у 2014 році, адже під обстріл попала майже вся Україна, а не Крим і ОРДЛО.

    Крім цього, інші джерела повідомляють, що низка священників, прямо зараз виходять з УПЦ МП зі словами, що віднині РПЦ для них тепер – труп. Вони не хочуть мати нічого спільного із російським світом і слугувати приводом для «визволення».

    Яким чином далі розвиватимуться події – покаже час. Але вже зараз дуже позитивним кроком для України буде повне скидання протекторату Москви над УПЦ МП. Навіть якби частина чи вся УПЦ МП самовільно вийшла із підпорядкування РПЦ, при цьому не приєднавшись до ПЦУ, – це вже було б великим кроком на шляху до цілковитого єднання українського православ’я. Такі кроки вітають і в самому середовищі УПЦ МП.

    Зараз як ніколи потрібно єднатись всім, хто вважає себе українцем і хоче захистити свою землю від загарбника будь-яким можливим для нього способом.

    У час такої відкритої агресії Росії проти України, у час злочинів РФ проти мирного населення, бути байдужим і залишатись в Московському патріархату означає бути колаборантом і пособником окупантів. На щастя, це почали розуміти і в самій УПЦ МП.

    Найсвіжіше

    Популярне