Неділя, 28 Квітня, 2024
Бiльше

    «Гоніння» на РПЦвУ існують тільки у віртуальному просторі промосковської пропаганди, – священник ПЦУ

    Священник Православної Церкви України Андрій Дудченко, який приєднався до ПЦУ на Об’єднавчому соборі, прокоментував тези РПЦвУ про «гоніння». Священник назвав всі гоніння на Моспатріархат в Україні віртуальними, а самі служителі РПЦвУ безперешкодно звершують свою діяльність по всій Україні.

    «Знову зустрів репліку про буцімто “гоніння” в Україні на Московський Патріархат. Але “гонінняіснують тільки у віртуальному просторі промосковської пропаганди. Насправді юрисдикція УПЦ Московського Патріархату (РПЦвУ, — ред.) вільно служить, будує та освячує нові церкви, ходить хресними ходами і ніхто цього не забороняє. Як це не дивно, палки в колеса від чинної влади часом отримують прихильники не УПЦ МП (РПЦвУ, — ред.), а ПЦУ», — написав він у Фейсбуці.

    Дудченко також розповів за ситуацію, про яку нещодавно дізнався.

    «Десь на безкраїх просторах омріяної давно існує жива, дієва і відверто проукраїнська громада в лоні УПЦ МП (РПЦвУ, — ред). За останні роки, особливо від початку російської агресії, настоятель та громада збудували під кригою московських неправд свій світ. Всі богослужіння в цій парафії проводяться українською мовою. Громада була би рада приєднатися до ПЦУ, тим більше що і з місцевим єпископом ПЦУ давно знайомі та в добрих стосунках. Що ж заважає? Настоятель розповідає, що обласна влада фактично унеможливила перереєстрацію громад. А без громади священник йти не хоче. В області є негласне розпорядження від 2019 року. Архієрейські хлопці (УПЦ МП) (РПЦвУ, — ред.) бравували, що як тільки заява про зміну церковної юрисдикції поступить до ОДА, вони одразу матимуть копію. А місцева єпархія УПЦ МП (РПЦвУ, — ред.) має домовленість з місцевими “титушками” про співпрацю. Громада дивиться на Вінниччину, де низка парафій, які долучилися до ПЦУ разом зі своїм єпископом, досі б’ються в судових конвульсіях за храми, і не хоче переоцінити власну перспективу», — написав священник ПЦУ.

    Він зауважив, що знайомий особисто з настоятелем вищезгаданого храму РПЦвУ і відвідував цю громаду.

    Нагадаємо, раніше протоєрей ПЦУ Андрій Дудченко зауважив, що Московський патріархат в Україні не молиться за мир.

    Найсвіжіше

    Популярне