Понеділок, 29 Квітня, 2024
Бiльше

    Фарисей і митар мають необхідні якості, які ми повинні набувати, — екзарх Вселенського патріарха

    13 лютого 2022 року екзарх Вселенського патріарха єпископ Команський Михаїл (Аніщенко) в Андріївській Церкві звершив Божественну літургію.

    У митаря і фарисея показані необхідні якості, які ми повинні набувати. Ми маємо докласти зусиль для того, щоб набути праведності фарисея, але усвідомлюючи свої гріхи і набути митаревого покаяння. Прикладом митаря і фарисея Церква нагадує, що піст сам по собі, без нашого духовного зростання, це тільки корисна дієта. Саме про це йшлось на проповіді в Андріївській Церкві – ставропігії Вселенського патріарха Варфоломія в Україні, повідомляє Ставропігія Вселенського Патріархату в Україні.

    «В ім’я Отця і Сина і Святого Духа. Амінь. Дорогі друзі, щойно апостол Павло звертаючись до свого духовного чада, каже: “Сину Тимофію, всі хто хочуть жити побожно у Господі Ісусі Христі будуть гнані”. І одразу ж Церква пропонує нам такий приклад. Притчу про митаря і Фарисея. Господь її розказав, щоб показати, як дві людини прийшли в храм і один став і молився перед Богом. Казав: “Господи, дякую Тобі, що я не такий як інші люди: грабіжники, вбивці, перелюбці, або отак як той митар”. А інший — митар — стояв осторонь, не зміг піднести очей до неба і тільки вдаряв себе в груди і казав: “Боже будь милостивий до мене грішного”», — розпочав свою проповідь архієрей.

    Далі, екзарх звернув увагу на особу фарисея в Євангелії, людину, яка ніби виконує закон, старається жити так, як заповідає Слово Боже, але зневажливо ставиться до іншого, митаря, який нічим не гірший, тому що він усвідомив, прийшов покаятись і попросити у Бога благословення і прощення.

    «І ми бачимо дивну річ. Що навіть у храмі Божому, людина яка прийшла з покаянням, по суті, піддається гонінню, від того, хто живе за словом Божим, так як він вважає. Той хто виконує всі-всі абсолютно обрядові приписи, не мав поняття про головний зміст. Про відання серця свого Богу. Саме тому лунали з його уст слова, що “Господи, дякую тобі, що я не такий, як інші, як інші люди, або як цей митар”. І ми бачимо, що Господь не відкинув і його молитву, але зазначено в Євангелії, що цей митар, який просив у Бога покаяння, пішов виправданим більше, ніж той, який вихвалявся. Бо той хто возноситься себе, буде принижений і кожен принижений вознесеться», — зауважив єпископ Михаїл.

    Екзарх Вселенського патріарха згадав, що досить часто в нашій свідомості, фарисей, набуває негативного значення, але це не зовсім правильно. «Саме в цих двох людях показані необхідні якості, які ми повинні набувати. Праведність фарисея, в тому, як він слідував Закону Божому і покаяння митаря, коли ми усвідомлюємо свої гріхи. В притчі ці якості притаманні двом різним людям, але ми покликані поєднати їх у собі тією мірою, які кожному дає Господь».

    «Фарисей все правильно робив. Слідував всім настановам Старого Завіту, але митар усвідомив головне, що необхідно разом з усім тим, що виконуються приписи обрядові, принести своє серце Богові, для всецілого служіння. І іноді і щодо митаря в нашому церковному середовищі виникають такі крайні думки. Мовляв, потрібно стояти перед Богом і тільки каятись і бити себе в груди і тому подібне. Але ми бачимо, що митар прийшов усвідомлено, попросив прощення у небесного Отця і зрозуміло, що після того він отримав радість. Адже і Господь казав, що “Цей пішов більше виправданий”», — йшлось на проповіді єпископа Команського.

    «Отже, зрозуміло, що в нашому житті є час для всього. Є час і для добрих справ, є час і для покаяння, але є разом з тим час для радості. Для радості від спілкування з Богом. Адже Господь не відкидає нікого. Ані найближчих святих, ані найбільших грішників, які приходять до Нього з проханням про прощення, які усвідомили глибину свого падіння і бажають виправитись», — зазначив архієрей.

    «Не дарма саме такими прикладами, Церква готує нас до входу у період Святого і Великого посту, для того, щоб ми зрозуміли, що піст сам по собі, він без нашого духовного зростання, це тільки корисна дієта. По трошки, якщо ми з вами подивимось, як Церква готує нас Євангельськими прикладами, все зводиться до тої ідеї, що що б ми не робили у храмі, це треба робити від щирого серця. Від щирої душі. Тільки тоді це цінно, тільки тоді це приймається Богом і перш за все, приносить користь нам самим», — підкреслив екзарх Вселенського патріарха.

    «Отже, дорогі друзі, читаючи святі слова Священного Писання, постараймося завжди прикладати їх до себе. Постараймось і спробуймо докласти зусиль для того, щоб набути праведності фарисея, але усвідомлюючи свої гріхи і набути митаревого покаяння. Амінь», — підсумував єпископ Михаїл.

    Найсвіжіше

    Популярне