Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    ЕКСКЛЮЗИВ. Сотні тисяч доларів на подарунки: як РПЦ готується до Архієрейського собору

    Російська православна Церква витратила тільки на подарункову продукцію для проведення Архієрейського собору РПЦ, що має відбутися наприкінці травня цього року, майже 18 мільйонів рублів (більше 230 тис. доларів). При цьому ціни на окремі предмети є вдвічі більшими, ніж запропоновані спеціальним підприємством РПЦ “Софріно”.

    Про це стало відомо з документів, які “Духовний фронт України” отримав з достовірних джерел.

    Архієрейський собор – це зібрання всіх єрархів (єпископів, митрополитів, архієпископів) церкви. За даними Московського патріархату, у РПЦ станом на початок 2019 року налічувалось 382 архієреї. Проведення цього собору планувалося на середину листопада 2021 року, але через складну епідемічну обстановку Синод РПЦ переніс його на 22-29 травня цього року. Експерти прогнозували, що Архієрейський собор РПЦ мав на меті підготувати підґрунтя до неканонічного Амманського зібрання для осудження дій Вселенського патріарха Варфоломія, зокрема надання Томосу Православної Церкви України.

    У документах, отриманих “Духовним фронтом України”, є благословення Московського патріарха Кіріла (Гундяєва) головному бухгалтеру РПЦ монахині Фєодорі (Сєргєєвой) оплатити підприємству “Софріно”, що спеціалізується на виготовленні церковної продукції, подарункову продукцію для Архієрейського собору у розмірі 17 778 500 руб. (233 тис. доларів). З них 5 586 600 руб. (73 тис. доларів) – на 12 живописних ікон і 12 191 900 руб. (160 тис. доларів) – на 520 настільних ікон (з них 400 – для всього єпископату).

    Художньо-виробниче підприємство “Софріно” є найбільшим в Росії виробником церковної продукції, що має преференції від російської влади. За 2020 рік компанія отримала виручку у розмірі 1,8 млрд руб. (23,6 млн дол.). Водночас на початку 2021 року були прийняті поправки до законодавства Російської Федерації про боротьбу з легалізацією (відмиванням) доходів, які вивели з-під перевірок чотири юридичні особи Російській православній церкві, серед яких вказане підприємство “Софріно”.

    Loader Loading...
    EAD Logo Taking too long?

    Reload Reload document
    | Open Open in new tab

    Цікаво, що в кошторисі, запропонованому “Софріно” влітку минулого року, вартість цих ікон вдвічі менша. Так, РПЦ придбала живописну ікону “Алєксандр Нєвскій” в срібному окладі за майже 530 тис. руб (7000 дол.). Водночас найдорожча живописна ікона, запропонована “Софріно”, коштувала трохи більше 228 тис. руб (3000 дол.). А звичайні настільні ікони для всіх архієреїв та учасників Собору обійшлися РПЦ у 23 450 руб. (308 дол.) за штуку, при цьому у прейскуранті “Софріно” найдорожча така ікона коштувала 13 200 руб (173 дол.).

    Loader Loading...
    EAD Logo Taking too long?

    Reload Reload document
    | Open Open in new tab

    Тут постає питання: чи то “Софріно” так відмиває кошти завдяки преференціям від Кремля чи то в РПЦ практикуються “відкати” у розмірі 100%?

    Найсвіжіше

    Популярне