Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Чотири підприємства РПЦ виводяться з-під фінансового моніторингу внаслідок змін у законодавстві про боротьбу з відмиванням доходів

    Поправки до законодавства Російської Федерації про боротьбу з легалізацією (відмиванням) доходів, що були запропоновані урядом РФ наприкінці минулого року, виводять з-під перевірок лише п’ять юридичних осіб, які виробляють релігійну продукцію з дорогоцінних металів та дорогоцінних каменів. Всі вони належать Російській православній церкві.

    До такого висновку прийшли фахівці Федеральної служби з фінансового моніторингу (Росфінмоніторинг), пишуть “Открытые медиа”.

    Росфінмоніторинг вивчив законопроєкт, що передбачає поправки до закону “Про протидію легалізації (відмиванню) доходів, отриманих злочинним шляхом, і фінансуванню тероризму”, зокрема норму, яка проголошує, що релігійні організації виключаються з переліку операторів, які займаються купівлею-продажем дорогоцінних металів, каменів та ювелірних виробів, тобто, не потрапляють під нагляд Росфінмоніторингу.

    Експерти з’ясували, що в лютому 2021 року, в Росії зареєстровано 1962 юридичних осіб, єдиним учасником яких є релігійна організація. З них 776 займаються виробництвом релігійної продукції. І лише 5 з них використовують у виробництві дорогоцінні метали та каміння.

    Чотири “організації-щасливчики”, яких омине доля фінансових перевірок, належить РПЦ: ТОВ “Риза”, ТОВ “ХВП “Софріно”, ТОВ “Софійська набережна”, “Костромська єпархіальна майстерня Кацея”. П’ята юрособа, яка також звільнена від фінмоніторингу – це Ярославсько-Костромська єпархія Російської православної старообрядської церкви.

    Найприбутковішою організацією з вказаного переліку є “Художньо-виробниче підприємство “Софріно” РПЦ. Видання нагадує, що прибуток підприємства за 2019 рік сягнув 2 мільярдів російських рублів.

    Окрім цього, у ЗМІ пригадали, що 2018 року фабрику відвідали з обшуками співробітники правоохоронних органів. Ніяких офіційних заяв та порушених кримінальних справ за цим не послідувало, але незмінний менеджер Євгєній Пархаєв, який керував фабрикою з 1987 року, незадовго до обшуків звільнився з усіх займаних посад в структурі РПЦ.

    Іншим крупним виробником релігійної продукції з дорогоцінних металів є Храм Софії Премудрості Божої в Середніх Садовниках, який має потужну майстерню – ТОВ “Софійська набережна”. Настоятеля вказаного храму протоєрея Владіміра Волгіна окремі експерти вважають одним з головних лобістів законопроєкту, який виводить фірми РПЦ з-під фінмоніторингу.

    Прибуток цієї майстерні за 2019 рік склав 267,4 мільйонів російських рублів, а роком раніше – 304 мільйони.

    Експерти погоджуються, що коли РПЦ пролобіювала для себе “діру” в законодавстві про відмивання коштів, духовенство створило собі ідеальну можливість для відмивання доходів. Таким чином, можуть виконуватись кількамільярдні готівкові операції, або операції з металами підозрілого походження, а ніякого контролю за такою діяльністю не буде.

    Принагідно нагадаємо, це не перший крок, яким влада Росії допомагає Російській православній церкві приховати власні фінанси і прибутки. В січні цього року Державна Дума РФ прийняла у першому читанні законопроєкт, згідно якого банківські установи, страхові компанії та інші організації, які працюють з фінансами, звільняються від обов’язків збирати, зберігати та надавати інформацію про бенефіціарних власників релігійних організацій.

    Таким чином, засобам масової інформації буде важче пов’язати діяльність підприємств РПЦ з конкретними архієреями, ігуменями та особисто предстоятелем РПЦ, а “шість мільярдів” патріарха Кіріла (Гундяєва) назавжди перейдуть у тіньовий сектор економіки. В той же час, правоохоронні та контролюючі органи взагалі не будуть “обтяжені” обов’язком контролювати фінансову діяльність РПЦ.

    Найсвіжіше

    Популярне