Четвер, 18 Квітня, 2024
Бiльше

    Держдума РФ законодавчо допомагає РПЦ приховати бізнес у “тінь”

    Державна Дума Російської Федерації прийняла у першому читанні законопроєкт, згідно якого банківські установи, страхові компанії та інші організації, які працюють з фінансами, звільняються від обов’язків збирати, зберігати та надавати інформацію про бенефіціарних власників релігійних організацій.

    Про це пише телеграм-канал “Религия сегодня” з посиланням на інтернет-портал російського парламенту.

    Окрім цього, організації, які виробляють та здійснюють реалізацію предметів релігійного призначення, отримують право не надавати Федеральній службі фінансового моніторингу (Росфінмоніторинг) відомості про своїх бенефіціарних власників.

    Логічно, що в РПЦ активно підтримали відповідну законодавчу ініціативу. Зокрема, очільниця правового управління Московської патріархії ігуменя Ксенія Чернега заявила, що релігійні організації у принципі не можуть мати бенефіціарних власників, як і не можуть їх мати підприємства, які виробляють та продають церковну літературу та інші предмети релігійного значення.

    Таким чином, бенефіціарний власник кожного підприємства, фабрики чи заводу, який був заснований РПЦ або наближеними до неї особами, не буде фігурувати в офіційній документації, при цьому отримуючи прибутки від активів та діяльності відповідної організації, зберігаючи, при цьому, свою особистість у таємниці.

    Причина такого неоднозначного кроку, на який наважився російський законодавець, зрозуміла і очевидна багатьом експертам та аналітикам. РПЦ усіма силами намагається зберегти рештки своєї репутації, як релігійної організації, і позбутися іміджу потужної “бізнес-імперії”.

    Відтепер журналістам буде важче пов’язати діяльність підприємств РПЦ з конкретними архієреями, ігуменями та особисто предстоятелем РПЦ, а “шість мільярдів” патріарха Кіріла (Гундяєва) назавжди перейдуть у тіньовий сектор економіки.

    Варто відзначити, що перший крок на шляху до “переведення бізнесу РПЦ у тінь” було зроблено 17 листопада 2020 року, коли уряд Російської Федерації вніс до парламенту законопроєкт про внесення змін до закону “Про протидію легалізації (відмиванню) доходів, отриманих злочинним шляхом, та фінансуванню тероризму”.

    У такий спосіб, з-під дії законодавства вийдуть юридичні особи, які займаються виробництвом та реалізацією релігійної продукції та літератури, засновником чи учасником яких є релігійні організації. Тобто, РПЦ і чимала кількість заснованих нею організацій, не будуть перевірятись правоохоронцями на предмет відмивання коштів.

    Найсвіжіше

    Популярне