Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Бізнес-імперія ігумені РПЦ Феофанії (Міскіної)

    У Російській православній церкві не даремно найбільш впливовою жінкою вважають намісницю Покровського монастиря ігуменю Феофанію (Міскіну). Розвинувши культ святої Матрони Московської, вона спромоглась суттєво примножити статки Московської патріархії і, що не дивно, власної родини.

    Не так давно, ігуменя потрапила в епіцентр скандалу після придбання автомобіля Mercedes-Benz S-класу за майже 10 мільйонів російських рублів. Після резонансу в ЗМІ, патріарх Кіріл (Гундяєв) благословив Феофанії (Міскіній) реалізувати автомобіль і наголосив, що пожертви на монастир необхідно використовувати на соціальні та благодійні цілі.

    Видання “Readovka” з посиланням на “Открытые медиа” повідомляє, що Міскіна автомобіль таки продала, але насолоджувалась пішою ходою вона не довго. Досить скоро у її власності опинився інший автомобіль – Mercedes GLA 250 4MATIC серії 2019 року за 2,8 мільйона рублів.

    Свій шлях до багатства ігуменя розпочала в далекому 1991 році, коли вона стала свідком вражаючого потоку прочан до мощей Серафима Саровського. Їй спало на думку розвинути новий культ Матрони Московської, який так “необхідний для відродження” Покровського монастиря.

    Крок за кроком у 1999 році Матрона Московська вже була шанованою святою місцевого рівня. Саме того року ігуменя змогла придбати квартиру неподалік монастиря площею понад 50 метрів квадратних. З 2004 року – Матрона вже шанувалась як загальноцерковна свята.

    Інформаційна підтримка культу досить потужна. Феофанія (Міскіна) була ініціатором випуску кількох томів описання чудес Матрони, двох документальних фільмів та одного серіалу. Під знаком Матрони можна знайти товари широкого вжитку: воду, масло, православну літературу, образи зі стразами Swarowski, ремні, мило для боротьби з целюлітом і багато іншого.

    А виробниками таких товарів виступають брати ігумені Павєл та Аркадій Міскіни. В свою чергу, дружина та дочка одного з них керують сімейним готелем та рестораном біля Троїце-Сергієвої Лаври в Підмосков’ї.

    Протягом двох останніх десятиліть брати Міскіни придбали земельні ділянки, площа яких вимірюється тисячами квадратних кілометрів в Ярославлі, кілька будинків вартістю понад 30 мільйонів рублів кожен, та чимало автомобілів елітних марок. Головним активом Аркадія Міскіна лишається готельно-ресторанний комплекс “Келарская набережная” в Москві.

    Як бачимо, досить немаленька бізнес-імперія “підгодовує” Московську патріархію. І якщо патріарх Кіріл (Гундяєв) відреагував на скандал з одним автомобілем, то резонанс навколо інформації про статки сім’ї Міскіної він, швидше за все, залишить без уваги. Бо гуску, що несе золоті яйця вбивати не стане ніхто.

    Найсвіжіше

    Популярне