Четвер, 2 Травня, 2024
Бiльше

    У 2022 році в православ’ї Церкви мають визначитись: вони із Вселенськиим патріархатом чи з Москвою?

    Минулого року дилема, з якою зіткнулося православ’я, була зосереджена навколо вакцинованих та тих, хто заперечує пандемію. Тож тепер із настанням Нового року дилема змінилася на «зі Вселенським Патріархатом чи з Москвою?», – питання, яке буде цікавити всіх у найближчі місяці.

    Про це пише Мелхиседек у колонці на orthodoxtimes.com

    Александрійський патріархат стверджує, що Вселенський патріархат має скликати Синод пентархії (Константинопольського, Александрійського, Антіохійського, Єрусалимського) та архієпископа Кіпру як Церкви, що виникла в результаті Вселенського Синоду.

    Вселенський Патріархат не бажає скликання Всеправославного Синоду, як того хочуть росіяни. З одного боку, тому, що на Фанарі вважають, що росіяни «упустили свій шанс на Криті», а з іншого боку, тому що при будь-якому можливому залученні всіх православних гравців (Польща, Болгарія, Сербія тощо) баланс може скластись не на користь Фанару.

    На Синоді пентархії оцінка між Фанаром і Москвою (позиція якої сторони буде переважати) становить 3 на користь Фанара (Вселенський, Александрія, Кіпр), 1 точно на користь росіян (Антіохія) і 1 (Єрусалим), який досі… роздумує. Найімовірніше, Феофіл Єрусалимський виступить проти вжиття жорстких заходів щодо Московського патріархату.

    І все це мало б бути, враховуючи, що це скликання Церков пентархії нарешті відбудеться. Насправді мова йде про те, що єдність може бути настільки пошкоджена, що навіть якщо вони захочуть, жодна зі сторін не зможе «врятувати ситуацію».

    «Вселенський патріарх виглядає непохитним, але це не означає, що російська сторона відступає. У пошуках єдності у православ’ї чекає довгий і важкий шлях. Однак це також сказав Мохамед Алі, один із провідних боксерів: “Найбільш виснажливе – це не гори, які лежать попереду, а гравій у ваших черевиках”. А на шляху до єдності всередині Церкви багато гравію», – підсумував Мелхіседек.

    Найсвіжіше

    Популярне