П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Засідання лікарської комісії у справі російського політв’язня Алєксандра Габишева пройде без адвокатів

    Лікарська комісія, яка очікує російського політв’язня, якутського шамана Алєксандра Габишева, який перебуває на примусовому лікуванні в новосибірській психіатричній лікарні, пройде без участі адвокатів. Про поточний стан справ розповів правозахисник Алєксєй Прянішніков.

    “Зі слів лікаря, зараз члени комісії вивчають медичні документи Алєксандра з Якутська, а також висновки незалежних психіатрів, які я надав новосибірській лікарні. Вважаю, до 26 січня висновок лікарської комісії буде готовий до передачі до суду”, – цитує Znak коментар Прянішнікова, який зауважив, що лікарня зобов’язана поінформувати адвоката про те, що комісія відбулась, а документи скеровані до суду.

    Після цього, суд розгляне питання доцільності продовження примусового лікування для шамана Габишева.

    Адвокат також повідомив, що провідував свого підзахисного в лікарні 17 січня цього року. Політв’язень запевнив Прянішнікова, що почуває себе добре і скарг не має.

    “Зовні виглядає нормально. Слідкує за зовнішнім виглядом, охайний. Лікар також не виокремив якихось проблем зі здоров’ям у Алєксандра”, – додав правозахисник.

    Нагадаємо, у січні 2021 року шаман Алєксандр Габишев заявив, що має намір почати черговий похід в Москву з метою здійснення “обряду вигнання Путіна з Кремля”. 28 січня минулого року його затримали і помістили до психоневрологічного диспансеру.

    26 липня 2021 року Якутський міський суд прийняв рішення відправити шамана на примусове лікування до психоневрологічної лікарні. Його було визнано винним у застосуванні насильства у відношенні співробітника Росгвардії.

    Шаман Габишев відбуває покарання у Новосибірській психіатричній лікарні спеціалізованого типу з інтенсивним наглядом.

    В грудні 2021 року міжнародна правозахисна організація Amnesty International звернулась до спеціального доповідача Організації Об’єднаних Націй з питань прав корінних народів з проханням прийняти до розгляду справу якутського шамана Алєксандра Габишева. Правозахисники попросили надіслати термінове звернення російській владі з вимогою звільнити шамана.

    Наприкінці січня 2022 року російський суд розпочне розгляд питання про продовження або припинення примусового лікування, що було призначено якутському шаману.

    Найсвіжіше

    Популярне