П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Церкви не мстять і шантажують, а вирішують проблеми згідно з канонами, – єрарх Грецької Церкви

    Єрарх Грецької православної Церкви митрополит Мессинський Хризостом розкритикував РПЦ за створення «Африканського екзархату Моспатріархату». Він назвав дії РПЦ у Африці шантажем і помстою і зауважив, що Церкви так не поступають, а розв’язують свої суперечки згідно канонів.

    «Неправильний шлях, тактика і метод, тому що Церкви не шантажують, не мстять, не вирішують своїх двосторонніх проблем методом “кіл на кіл” або аргументом “зуб за зуб”, а за канонами», – сказав митрополит Хризостом.

    Він додав, що таке незнання канонічної традиції, яке демонструє Московський патріархат, що привело до створення «екзархату РПЦ в Африці» «не може бути виправдане авторитетними богословськими єрархами. А студент першого курсу богословського факультету знає та вміє розрізняти канонічні та необговорювані умови на рівні міжцерковних відносин та православної еклезіології».

    Єрарх Грецької Церкви припустив, що в РПЦ знають канони, але відіграють геополітичні плани Російської Федерації щодо Африканського контингенту: «Можливо тому, що в даному конкретному випадку, як і в минулому, секуляризована Московська Церква, через політизовану єрархію, намагається створити факт, що відбувся, через церковні анклави, в районі Африки, ігноруючи юрисдикційні кордони Александрійського Патріархату, щоб знову служити світським цілям зовнішньої політики орієнтованої тепер і на африканський континент?».

    Читайте повний переклад заявив Грецького єрарха на Духовному Фронті України.

    Найсвіжіше

    Популярне