П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Митрополит Епіфаній нагадав з чого розпочалось захоплення Київської митрополії Моспатріархатом

    Предстоятель Православної Церкви України нагадав у своєму листі як РПЦ розпочала захоплювати Київську митрополію Вселенського Патріархату.

    «Як нині митрополита Церкви Росії Леоніда в Москві було призначено стати екзархом в Африці, так тоді у Москві посвятили на єпископа в межі Київської Митрополії Мефодія, священника з України, якого призначили, при живому канонічному митрополиті Київському і всієї Руси Йосифі, “місцеблюстителем Київської Митрополії”», – йдеться в листі предстоятеля ПЦУ митрополита Епіфанія до патріарха Александрійського Феодора.

    У ПЦУ нагадали, що за таке беззаконня тогочасний Вселенський патріарх наклав на цього Мефодія анафему.

    «Саме з цього розпочалася історія вторгнення патріархату Москви в канонічні межі Київської Митрополії, яка триває і досі. Бо Патріархат Москви і уряд царів тоді привласнили собі владу над Київською Митрополією так само, як нині намагаються привласнити собі владу в Африці. І це тривало понад 300 років, аж до часу, коли Вселенський Патріарх належним чином поклав край такому беззаконню, скликавши Собор Церкви України і надавши їй Томос про автокефалію», – зауважує митрополит Епіфаній у своєму листі.

    Нагадаємо, раніше митрополит Епіфаній назвав Церкви в яких розглядають питання визнання ПЦУ. Він також впевнений, що створення екзархату РПЦ у Африці — це помста за визнання ПЦУ.

    Речник Православної Церкви України архієпископ Євстратій (Зоря) назвав  «чекістським екзархатом» створення в Африці двох єпархій РПЦ на канонічній території Александрійської Церкви. За його словами це «помста Кремля» за співслужіння патріарха Александрійського Феодора із предстоятелем ПЦУ Епіфанієм на острові Імврос.. «Тепер поставили явного чекіста з прізвищем Горбачов. І очевидно виділили бюджет на підкуп африканських кліриків, щоби з них ліпити “екзархат”. Куплена лояльність закінчиться відразу, як закінчаться гроші (як це було і з режимами “народної демократії” в часи СРСР). Але яма, яку московити вирішили викопати в Африці – обернеться проваллям для самої Моспатріархії», – підкреслив він.

    Найсвіжіше

    Популярне