Четвер, 18 Квітня, 2024
Бiльше

    Горєвой: РПЦ канонічна бездоганність не важлива, головне – демонстративно показати опонентові дулю

    Коментуючи рішення Синоду РПЦ зі створення «Російського екзархату в Африці», релігієзнавець Дмитро Горєвой заявив, що РПЦ не важлива канонічна бездоганність.  Їм головне демонстративно показати опонентові дулю.

    «Москві справжня канонічна бездоганність не важлива, головне – демонстративно показати опонентові дулю… РПЦ, здійснюючи помсту грекам, здобула собі доволі проблемний актив… Чому? Бо є три проблеми: самі священники, їхня мотивація та спосіб їхнього прийняття. Хто ці клірики? Які в них біографії? Чи не були вони в розколах та в інших християнських юрисдикціях? Росіяни не вдаються в подробиці, проте відвертішими є греки. Ось митрополит Камеруну Григорій стверджує, що ті, хто перейшов – це розкольники-старостильники та вигнані за штат. Те, що заведено вважати церковним маргінесом», – пише релігієзнавець у колонці LB.  

    Він зауважив, що під час переходу з однієї Помісної Церкви до іншої є певна процедура.

    «Треба отримати відпускну грамоту – офіційний документ, такий собі профайл. Це зовсім не бюрократична примха, а важлива річ, встановлена ще канонами першого тисячоліття. За прийняття клірика без такої грамоти мають бути позбавлені свого сану і клірик, що перейшов, і той, хто його прийняв. Це пряма норма 17 правила VI Вселенського собору».

    Релігієзнавець Дмитро Горєвой зауважив, що у РПЦ не дотримуються навіть власних правил, прийнятих кілька років тому.

    «Я більш ніж упевнений, що ці 102 священники не отримували ніяких грамот від Александрійського патріарха. А отже, Москва приймає їх незаконно. Ба більше, сама РПЦ ще 15 років тому, далекого 2006 р. приписала (журнал № 53), що перехід від них до іншої церкви може відбуватися лише за згоди Синоду РПЦ. Ясна річ, Александрійський синод ніхто не питав. Це чергова ілюстрація того, що РПЦ не дотримується навіть власних правил і приписів, а діє виключно задля особистої користі. У діях Москви немає принципів чи чітких норм, є лише власні інтереси, і саме вони, а не якісь там канони, визначають її поведінку», – наголошує Горєвой.

    Нагадаємо, раніше речник Православної Церкви України архієпископ Євстратій (Зоря) назвав  «чекістським екзархатом» створення в Африці двох єпархій РПЦ на канонічній території Александрійської Церкви. За його словами це «помста Кремля» за співслужіння патріарха Александрійського Феодора із предстоятелем ПЦУ Епіфанієм на острові Імврос. «Тепер поставили явного чекіста з прізвищем Горбачов. І очевидно виділили бюджет на підкуп африканських кліриків, щоби з них ліпити “екзархат”. Куплена лояльність закінчиться відразу, як закінчаться гроші (як це було і з режимами “народної демократії” в часи СРСР). Але яма, яку московити вирішили викопати в Африці – обернеться проваллям для самої Моспатріархії», – підкреслив він.

    Релігійний експерт Олександр Єфременко зазначив, що Московська патріархія зробила ще один крок у безодню самоізоляції. Він зауважив, що єпархіальні центри РПЦ в Африці будуть засновані на місці дислокацій військових баз ПВК «Вагнера».

    Найсвіжіше

    Популярне