Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    Режим утримання російського політв’язня шамана Габишева різко посилили, – адвокат

    Російський правозахисник Алєксєй Прянішніков, який є адвокатом якутського шамана Алєксандра Габишева, розповів, що до кінця поточного року провести зустріч з підзахисним йому не вдасться.

    За словами Прянішнікова, така ситуація склалась через посилення режиму у психіатричній лікарні міста Новосибірськ, де шаман Габишев перебуває на примусовому лікуванні.

    “Зустріч з якутським шаманом Габишевим до кінця року не відбудеться. Лікар Алєксандра обґрунтував це посиленням режиму у зв’язку зі зміною начальника відділу охорони лікарні з боку ФСВП (Федеральної служби виконання покарань, – ред.)”, – написав Алєксєй Прянішніков у власному телеграм-каналі.

    В той же час, адвокат розповів про підсумки телефонної розмови з політв’язнем.

    “Голос бадьорий, на здоров’я і обстановку в лікарні, як завжди, не скаржиться. Всім передає вітання, вдячність за підтримку і вітає з Новим роком та Різдвом. Відчуває незручність через те, що не може подякувати всім особисто за посилки. Як і раніше, приходить багато листів, старається всім відповідати”, – зауважив правозахисник.

    Нагадаємо, у січні 2021 року шаман Алєксандр Габишев заявив, що має намір почати черговий похід в Москву з метою здійснення “обряду вигнання Путіна з Кремля”. 28 січня його затримали і помістили до психоневрологічного диспансеру.

    26 липня 2021 року Якутський міський суд прийняв рішення відправити шамана на примусове лікування до психоневрологічної лікарні. Його було визнано винним у застосуванні насильства у відношенні співробітника Росгвардії.

    Шаман Габишев відбуває покарання у Новосибірській психіатричній лікарні спеціалізованого типу з інтенсивним наглядом.

    В грудні 2021 року міжнародна правозахисна організація Amnesty International звернулась до спеціального доповідача Організації Об’єднаних Націй з питань прав корінних народів з проханням прийняти до розгляду справу якутського шамана Алєксандра Габишева. Правозахисники попросили надіслати термінове звернення російській владі з вимогою звільнити шамана.

    Наприкінці січня 2022 року російський суд розпочне розгляд питання про продовження або припинення примусового лікування, що було призначено якутському шаману.

    Найсвіжіше

    Популярне