Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    У РПЦвУ заявили, що боротимуться за те, щоб служити капеланами в ЗСУ

    Після ухвалення закону про капеланство і заяв речника ПЦУ про законодавчу заборону для РПЦвУ бути капеланами у ЗСУ, в Московському патріархаті заявили, що боротимуться за те, щоб потрапити до військових частин і військових бригад української армії.

    Зокрема архімандрит РПЦвУ Лука (Винарчук), який є заступником голови РПЦвУ по взаємодії із збройними силами та іншими військовими формуваннями України у коментарі пропагандистам РПЦвУ заявив, що Московському патріархату потрібно буде ще «поборись», щоб зайти в українську армію.

    «Нам ще належить велика праця з відновлення справедливого ставлення до військовослужбовців, які є членами нашої Церкви», — сказав представник РПЦвУ Лука.

    Не називаючи імен, він також подякував декільком депутатам, які лобіювали інтереси Російської Церкви в Україні, але додав, що «безумовно, рано радіти і веселитися».

    «Велика різниця, коли нас називають “Московською Церквою”, і коли не хочуть чути про права вірян, гарантованих Конституцією. Ми розуміємо, що складнощів ще буде багато», — підкреслив заступник голови відділу РПЦвУ.

    Нагадаємо, 30 листопада Верховна Рада ухвалила закон про капеланство. Речник ПЦУ архієпископ Євстратій (Зоря) зауважив, що священники РПЦвУ не можуть бути капеланами у ЗСУ, бо це заборонено законом. 

    Варто зазначити, що служителі РПЦвУ неодноразово допомагали окупаційним російським військам і продовжують це робити, адже  релігія – ще один фронт, на якому Росія розгорнула кампанію проти України. Глава РПЦ заперечив агресію РФ проти України і виступив на засіданні Міноборони РФ. Попри таку антиукраїнську позицію патріарха РПЦ Кіріла, очільник РПЦвУ митрополит Онуфрій (Березовський) продовжує його згадувати як «Господина нашего святейшего патріарха московськаго Кирила». Онуфрій не бачить нічого поганого в такому ставленні Кіріла до України, бо і сам закликав не вважати за ворогів терористів із так званих «Л/ДНР», а його єпископи освячували пам’ятники «ополченцам», а також прапори на військові кораблі ЗС РФ в окупованому Севастополі. Священники «УПЦ МП» в Криму навіть благословляли на бойові завдання російських моряків, а намісник Святогірської лаври вважає, що війну почала Україна. 

    Згідно з низкою резолюцій та інших офіційних документів ООН, ОБСЄ, Ради Європи, Євросоюзу, інших міжнародних та українських інституцій, Російська Федерація продовжує залишатися державою-окупантом щодо України. Також священники московського патріархату і в тому числі РПЦвУ продовжують надавати всебічну підтримку російським окупаційним силам в Криму і ОРДЛО, освячуючи бойову техніку і відпрацьовуючи оптимальну схему служіння священників на бойових позиціях росіян, а також на військових навчаннях “Кавказ 2020”

    Найсвіжіше

    Популярне