П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Єрусалимський патріарх подякував Кірілу і Путіну за «твердість» та «щедру допомогу»

    Формальний організатор антиварфоломієвського Амманського зібрання патріарх Єрусалимський Феофіл продовжує демонструвати підтримку Російській православній церкві, яка займається розколом православ’я. Він подякував патріарху РПЦ Кірілу (Гундяєву) за «твердість і послідовність», а президенту Росії за «підтримку» і фінансування церков.

    «…Ми хочемо подякувати Вам за твердість і послідовність, з якими Ви підтримуєте наш Патріархат і християнську присутність на Святій землі, особливо в теперішній час, коли ми протистоїмо тиску і труднощам, викликаних пандемією, що посилюється, а також підйомом екстремістських угруповань, які намагаються змінити основну ідентичність та вигляд цього мультикультурного, мультиетнічного та мультирелігійного регіону», – йдеться у привітанні опублікованому на сайті ВЗЦЗ РПЦ.

    Патріарх Єрусалимський додав, що «особлива любов і взаємини завжди пов’язували Російську православну церкву зі Святою землею, і ми не забуваємо про ці міцні і важливі зв’язки».

    Предстоятель Єрусалимської Церкви також подякував президенту РФ Владіміру Путіну.

    «Ми також хочемо висловити вдячність Його Ясновельможності президенту Владіміру Путіну за підтримку, яку він надав і продовжує надавати Церкві на Святій землі, особливо у справі відновлення та реставрації храму Різдва. Він надав нам дуже важливу та щедру допомогу, продемонструвавши міжнародній спільноті свою тверду позицію, спрямовану на захист християнської присутності на Святій землі», – зазначив патріарх Феофіл.

    Він підсумував, що чекає на можливість знову привітати Путіна і Кіріла (Гундяєва) в Єрусалимі і Єрусалимському Патріархаті. «Нехай благословить Бог усі народи Росії», – зазначив патріарх Феофіл.

    Варто зазначити, що Росія використовує Єрусалимського Патріарха, як інструмент, щоб протидіяти юрисдикції Вселенського патріарха і визнанню ПЦУ. З цією метою Феофіл у лютому 2021 закликав до повторного проведення неканонічної Амманської зустрічі, хоча торішній «Амман» зазнав краху, що визнали навіть російські експерти.

    2 жовтня відбулась чергова зустріч посланців ФСБ і Єрусалимського патріарха. Беручи до уваги історичне минуле, коли під прикриттям священників діяли агенти КДБ, можна припустити, що нові священники призначені не тільки для «Російської духовної місії», але і для відпрацювання геополітичних інтересів Кремля і зокрема для контакту і впливу на патріарха Феофіла ІІІ.

    У середині червня 2021 року посол РФ Вікторов і посланники ФСБ вже зустрічались із Єрусалимським патріархом. Після цього російські експерти знову заговорили за «Амман 2.0». Пізніше аналогічна зустріч відбулась 22 липня 2021 року і 15 вересня 2021 року.

    Московський патріархат всіма своїми силами намагається перешкодити визнанню Православної церкви України з боку інших церков. Вони активно «працюють» в Сербії та Єрусалимі й не гребують використовувати для своїх цілей державний апарат РФ, грошові дотації і «благодійність», адже атаки на ПЦУ і Вселенський патріархат вигідні Кремлю, який веде збройну війну з Україною.

    Одночасно Москва розгорнула «роботу» з окремими митрополитами Кіпрської православної церкви, яка на Синоді визнала ПЦУ. Активно на Кремль працює митрополит Никифор, який виступав у Москві із критикою дій Вселенського патріарха Варфоломія.

    Також РПЦ залякує «розколом» і Александрійську православну церкву. Так, Московська патріархія планує створити свою паралельну єрархію, тобто єпархію Московського патріархату в Африці, що заборонено православними канонами. З усім тим Александрійський патріарх відвідав Танзанію, на яку покладала надії РПЦ, як на базу для паралельної єрархії Моспатріархату. Ніхто з духовенства Африки до складу РПЦ так і не перейшов і патріарх Александрійський повернувся до Єгипту без перешкод.

    Найсвіжіше

    Популярне