П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Суд РПЦ позбавив сану священника, який просив Моспатріарха оприлюднити декларації про доходи

    У Чувашії позбавили сану священнослужителя Московського патріархату, який раніше закликав митрополита та найвище духовенство РПЦ оприлюднити декларації про доходи.

    14 листопада відсторонений священик Роман Степанов опублікував на своєму YouTube-каналі відео під назвою «Позбавлення сану. Єпархіальний суд». На відео Роман повідомляє, що 11 листопада об 11-й годині у Веденському кафедральному соборі відбулося закрите засідання Церковного суду над ним. За його словами, суд РПЦ тривав близько чотирьох годин і позбавив його священного сану.

    «Я в жодному разі не хочу повертатися до священства. <…> Серед суддів були священники, яких я люблю і поважаю <…> Голова суду намагався змусити мене підтвердити, що я заслуговую на позбавлення сану, чого я, звичайно ж, не зробив. <…> Суд вирішив позбавити мене сану на підставі того, що зараз я перебуваю у відносинах, і підтвердженням цьому є фільм, де я тримаю за руку мою улюблену дівчину Алію і цілуюсь з нею. <…> Мені почали приписувати блуд, але ми, як істинно віруючі люди, прагнемо зареєструвати наш шлюб і вінчатися. Тільки після цього можливий якийсь інтимний зв’язок, тому блуду не було», – каже Степанов.

    15 листопада у пресслужбі Чуваської митрополії РПЦ повідомили, що 11 листопада відбулося засідання церковного суду. Про деталі Церковного суду нічого не сказано.

    Нагадаємо, на початку вересня священник РПЦ Роман Стєпанов запропонував архієреям РПЦ, і особливо її очільнику патріарху Кірілу (Гундяєву), оприлюднити  декларацій про доходи та статки.  Одразу після цього місцева єпархія Російської Церкви заборонила Роману служити і позбавила його права носити рясу і хрест. Тоді ж в єпархії повідомили що рішення не пов’язане з закликами Стєпанова оприлюднити доходи керівництва РПЦ, а сама ж Моспатріархія не зобов’язані нічого звітувати.

    «Це ніяк не пов’язано з його промовою. Священники не зобов’язані звітувати про доходи, це як комерційна таємниця на будь-якому підприємстві. Священник не може брехати. До того ж незрозуміло, кому це подавати», – заявили в єпархії Російської Церкви.

    Додамо, що священника Георгія Сухобокого, який прихильно ставився до російського опозиціонера Алєксєя Навального відправили в монастир і позбавили всіх посад при єпархії.

    У 2020 році очільник РПЦ патріарх Кіріл (Гундяєв) закликав вірян Моспатріархату не вірити чуткам про те, що його персональні статки оцінюються у шість мільярдів рублів. “Все це спрямовано на те, щоб тих, хто правду Божу проголошує, скомпрометувати так, щоб народ перестав їх слухати і довіряти”, – проголосив він.

    Фото: Про Город

    Найсвіжіше

    Популярне