П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Священник РПЦ запропонував Моспатріарху Кірілу та іншим клірикам оприлюднити декларації про свої доходи і майно

    Надзвичайно смілива пропозиція прозвучала з вуст одного із священників Російської православної церкви. Настоятель храму Ксенії Петербурзької в Новочебоксарську (Чувашія) Роман Стєпанов запропонував архієреям РПЦ, і особливо її очільнику патріарху Кірілу (Гундяєву), оприлюднити щось на кшталт декларацій про доходи та статки.

    Свою ініціативу, яку клірик сформував у відеоролику, оприлюдненому в youtube, він пояснив необхідністю відновити довіру суспільства та припинити неприємні дискусії про багатства церкви та її служителів.

    “Люди приходили і розповідали мені, що той чи інший священник живе розкішним життям, їздить на дорогому авто, має свою яхту і дорогий годинник. І я всіляко підбирав слова і забалакував цю ситуацію. Я не можу надалі дозволити собі це робити, тому що обрав для себе чесноту щирості”, – цитує “Накануне.РУ” промову священника.

    Клірик переконаний, що та претензія, яка є з боку вірян до священнослужителів РПЦ, є виправданою і справедливою, а тому закликав архієреїв та священиків до відкритості.

    “Ваша Святосте, будь-ласка, поставтесь до цього з увагою – написати декларацію про доходи та майно. Завдяки цьому ми зможемо повернути довіру людей. Нам пора припинити бути організацією, де замовчується беззаконня”, – промовив священник Роман Стєпанов.

    В опису відео сміливий служитель РПЦ поставив хештег #фонд_борьбы_с_церковной_коррупцией, щоправда додав, що це жарт.

    Наслідки нашумівшого відеоролика вже можна назвати резонансом. Очільник місцевої єпархії митрополит Савватій (Антонов) скликав термінову нараду. Будь-які заяви з боку архієреїв РПЦ та єпархії, де служить Стєпанов, на момент публікації відсутні.

    “Щодо отця Романа ніякої інформації давати поки не будуть. Питання розглядається, вирішується на внутрішньому рівні єпархії”, – пояснили у пресслужбі Чебоксарсько-Чуваської єпархії.

    При цьому, священник Роман Стєпанов зазначив, що не бачить підстав для імовірних заходів дисциплінарного характеру, які можуть бути застосовані до нього. Підстав для заборони в служінні він також не вбачає, поряд з цим, такі вірогідність він не виключає.

    “Я цього боюсь, оскільки будь-який священник заляканий. Церква в цей момент перебуває у стані партійного Совєтського Союзу, в якому всі інакомислячі, як правило, підпадають під репресії”, – коротко прокоментував він ситуацію у бесіді з радіостанцією “Говорит Москва”, пише “Infox.ru”.

    Нагадаємо, раніше очільник РПЦ патріарх Кіріл (Гундяєв) закликав вірян Моспатріархату не вірити чуткам про те, що його персональні статки оцінюються у шість мільярдів рублів. “Все це спрямовано на те, щоб тих, хто правду Божу проголошує, скомпрометувати так, щоб народ перестав їх слухати і довіряти”, – проголосив він.

    Найсвіжіше

    Популярне