Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    У РПЦвУ похвалились підтримкою від архімандрита Антіохійської Церкви і Сербського патріарха

    У Російській православній церкві в Україні (так званій УПЦ МП) вихваляються підтримкою, отриманою від Сербської православної церкви та клірика Антіохійської Церкви.

    Як стверджують проросійські пропагандистські платформи, предстоятель СПЦ патріарх Порфирій заявив, що визнає лише РПЦ в Україні. Він також повторив тезиси роспропаганди про «захоплення храмів», які ніяк не підтверджуються на документальному рівні. Таким чином він підтримав розкол, спричинений ізоляціоністською позицією РПЦ після проведення Об’єднавчого Собору православних конфесій в Україні.

    Крім цього Сербський патріарх заявив, що «підтримка розкольників, погрози та насильство, захоплення православних храмів та прийняття дискримінаційних законів, спрямованих проти канонічного православ’я, не можуть бути виправдані жодними державними чи національними міркуваннями, бо все це – відкрита боротьба проти Христа Спасителя».

    Невідомо з яких причин Сербський патріарх не побачив атаки на православ’я від РПЦ, оскільки саме Моспатріархія почала активний спротив після надання Томосу ПЦУ і саме вона 30 років зволікала з розв’язанням українського питання.

    Ймовірно на позицію СПЦ впливають тісні політичні зв’язки Росії та Сербії та те, що РФ спонсорує будівництво собору в цій країні. Зокрема, президент Сербії називав цей храм «скрепою» між російським і сербськими народами, а МЗС Росії прямо заявляло, що Росія підтримує Російську церкву в Україні і Сербську Церкву в Чорногорії. Можливо саме тому проросійська позиція Сербської Церкви досить очікувана.

    У підсумку констатуємо, що Сербська Церква наразі не бажає підтримувати незалежну від Москви Православну церкву України, навіть за умов тривалої російсько-української війни, адже сама є союзником Кремля. Також Сербський патріарх фактично виступив проти єдності українського православ’я, ідеї єдності про яку і говорив Господь Ісус Христос «щоб усі були єдині».

    Порфирій навмисне проігнорував той факт, що саме більшість єрархів РПЦвУ не прийшла на Об’єднавчий собор. Також патріарх Порфирій, не володіючи всією інформацією про переходи і судові рішення, вводить в оману своїх слухачів заявляючи про «захоплення».

    Крім цього Сербська Церква непрямо звинуватила Константинопольську, Александрійську, Елладську та Кіпрську Церкви у зв’язку з визнанням ПЦУ. На додачу, Сербська православна церква звинувачує прихильників ПЦУ у тому, в чому насправді винна Московська патріархія, коли розірвала Євхаристійне сопричастя із Вселенським патріархатом та почала самосуд над патріархом Варфоломієм і вторгнення в Александрійський патріархат.

    Нагадаємо, що на початку 2000-х Вселенський патріарх Варфоломій мав надію розв’язати українське питання у співпраці з РПЦ. Пізніше вже був скликаний Всеправославний собор на Криті (2016) де мали затвердити процедуру надання автокефалії, яка до цього часу регламентується традицією Церкви. Як відомо, РПЦ відмовилась від участі у цьому соборі.

    Антіохійський кейс

    Також у Московському патріархаті в Україні намагаються подати думку одного священнослужителя, як позицію всієї Антіохійської Церкви. Про це свідчить заява архімандрита з Антіохійської православної церкви Романоса Альханата, розтиражована медіа-ресурсами, наближеними до РПЦ. Там зазначають, що Романос висловив підтримку очільнику РПЦ в Україні Онуфрію (Березовському).

    «Для нас Українська Церква (РПЦвУ, – ред.) – це Церква, яку очолює блаженніший митрополит Онуфрій. Вона для нас єдина», – цитує клірика підконтрольний Російській Церкві «Правблог».

    Раніше релігійний експерт Олександр Єфременко прогнозував, що РПЦ хоче перехопити першість у світовому православ’ї. Також він зазначав, що РПЦ намагатиметься примирити Єрусалимську і Антіохійську Церкви, щоб залучитись підтримкою останньої у власній боротьбі з Вселенським патріархатом.

    Автор: релігійний оглядач Петрущак Іван

    Найсвіжіше

    Популярне