Вівторок, 19 Березня, 2024
Бiльше

    “Духовне захворювання, манія величі і прагнення до лідерства”: Моспатріарх Кіріл висловився про екс-схиігумена РПЦ Сєргія Романова

    21 жовтня 2021 року під час православного фестивалю “Вєра і слово” очільнику Російської православної церкви патріарху Кірілу (Гундяєву) поставили питання про позбавленого сану, відлученого від церкви екс-схиігумена РПЦ Сєргія Романова, якого обвинувачують у схилянні до самогубства, порушенні права на свободу совісті та віросповідання, самоуправстві та розпалюванні ворожнечі за допомогою інтернету.

    Відповідаючи на запитання єкатеринбурзького журналіста, Моспатріарх зазначив: “Не хочу зараз кваліфікувати, але, вважаю, є щось не зовсім нормальне в його поведінці. Такого роду люди час від часу з’являються – одержимі манією величі, з підвищеними вимогами до оточуючих у відношенні власної персони, з прагненням лідирувати, при цьому прагнення іноді супроводжується вимогами тоталітарного характеру. На мій погляд, це духовне захворювання, оскільки мова йде про священнослужителя”, – цитує сайт РПЦ слова очільника РПЦ.

    Водночас, патріарх Кіріл (Гундяєв) вважає, що РПЦ вже “щеплена” від такого характеру “викривлень” церковного життя.

    “Ми дійсно пройшли важку історію. Ми справились з розколами, ми стали єдиними і консолідованими. Дякую всім, хто дав тверду відсіч цьому пану і радію, що конкретних збитків церкві його діяльність практично не завдала”, – зауважив він.

    Відзначимо, раніше два архієрея РПЦ у суді, перебуваючи під присягою, надали відносно позитивну характеристику екс-схиігумену Сєргію Романову.

    Спершу очільник Єкатеринбурзької єпархії митрополит Євгєній (Кульберг) повідомив суду, що ніколи не був свідком неадекватної поведінки Романова. “Це було спілкування з дуже дієвою людиною, яка брала на себе відповідальність та виконувала обіцяне. Позитивний, конструктивний характер. З іншого боку він був імпульсивний”, – заявив тоді архієрей.

    Після цього, колишній очільник Єкатеринбурзької і Верхотурської єпархії РПЦ митрополит Кіріл (Наконечний) свідчив, що до 2020 року у нього не було ніяких непорозумінь з Сєргієм Романовим. А фінансових порушень відлучений від церкви екс-клірик взагалі ніколи не допускав.

    Нагадаємо, Ізмайлівський суд міста Москва розпочав 25 серпня 2021 року розгляд по суті кримінальної справи, порушеної проти колишнього священнослужителя РПЦ, екс-схиігумена Сєргія Романова.

    Колишньому клірику Моспатріархату пред’явлено обвинувачення у скоєнні злочинів, передбачених пунктами “в”, “ж” ч. 3 ст. 110.1, ч. 3 ст. 148, ч. 1 ст. 330 Кримінального кодексу РФ (схиляння до самогубства, порушення права на свободу совісті та віросповідання, самоуправство).

    Наприкінці вересня 2021 року до обвинувачень було додано ще один пункт – п. “в” ч.2 ст. 282 Кримінального кодексу РФ, а саме, розпалювання ворожнечі за допомогою інтернету.

    Найсвіжіше

    Популярне