Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Виступаючи у суді по справі Сергія Романова, митрополит Московського патріархату ототожнив РПЦ з постаттю патріарха Кіріла (Гундяєва)

    8 жовтня 2021 року колишній очільник Єкатеринбурзької і Верхотурської єпархії Російської православної церкви митрополит Кіріл (Наконечний) був заслуханий судом у якості свідка по справі проти позбавленого сану, відлученого від церкви екс-схиігумена РПЦ Сєргія Романова. Як відомо, клірика обвинувачують у схилянні до самогубства, порушенні права на свободу совісті та віросповідання, самоуправстві та розпалюванні ворожнечі за допомогою інтернету.

    Під час надання свідчень Ізмайлівському районному суду міста Москва у режимі відеоконференції, архієрей ототожнив всю РПЦ із постаттю її очільника – Моспатріарха Кіріла (Гундяєва), пише “Credo press” з посиланням на російські ЗМІ.

    “Всі ці роки я до нього дуже добре ставився, приблизно до початку 2020 року. Їздив до монастиря, і ми спілкувались, і не було непорозумінь, поки не почалась спроба будівництва, на мою думку, занадто великого храму на території монастиря (храму Софії Премудрості на 37 тисяч осіб). Потім він почав виступати на youtube. Ми говорили не раз, що цього не потрібно робити. В решті решт, ми перестали спілкуватись”, – цитує видання свідчення архієрея.

    Також він додав, що виступ проти Моспатріарха Кіріла (Гундяєва) став найбільшим гріхом екс-схиігумена Сєргія Романова.

    “Виступи проти патріарха – це виступ проти Церкви. Спочатку Романова було відсторонено від проповідей, і якийсь час він слухався. Я заборонив йому служіння, але він продовжив, після цього він був позбавлений сану, а потім відлучений від церкви”, – розповів архієрей.

    Примітно, що митрополит Кіріл (Наконечний) охарактеризував Сєргія Романова, як деспотичну людину, яка не сприймає будь-яку критику. Поряд з тим, він звернув увагу суду, що фінансових зловживань з боку бунтівного екс-схиігумена не було.

    Своєю чергою, звертаючись до архієрея, Сєргій Романов сказав: “Я до цього часу молюсь, від молитви не відходив. Головне – віра, покаяння і добрі вчинку. Особисто вас, владика, не засмучував нічим і ніколи. Поважав вас за те, що допомагали мені. Якщо я вас засмутив в цьому житті, вибачте мені, особисто вам кажу”.

    Доволі цікава інтерпретація минулих стосунків з правлячим архієреєм спостерігається у екс-схиігумена Сєргія Романова, оскільки він неодноразово називав його у своїх відеозверненнях “кардиналом, єзуїтом, та аморальною людиною”, при цьому звинувачував митрополита Кіріла (Наконечного) у намірах зрівняти з землею Середньоуральський монастир.

    Окрім цього, Романов у минулому звинувачував архієрея у тому, що пожертви благодійників Середньоуральського монастиря, духівником якого і був екс-схиігумен Сєргій, спрямовувались до предстоятеля РПЦ патріарха Кіріла (Гундяєва), але до свого адресата просто “не доходили”.

    Грошові кошти та інші подарунки, як стверджує Сєргій Романов, передавались до Московської патріархії через митрополита Кіріла (Наконечного), частина таких пожертв далі вказаної митрополії “не йшли”, а та частина, яка все ж доставлялась кінцевому адресату, дарувалась не від імені Романова.

    Нагадаємо, Ізмайлівський суд міста Москва розпочав 25 серпня 2021 року розгляд по суті кримінальної справи, порушеної проти колишнього священнослужителя РПЦ, екс-схиігумена Сєргія Романова.

    Колишньому клірику Моспатріархату пред’явлено обвинувачення у скоєнні злочинів, передбачених пунктами “в”, “ж” ч. 3 ст. 110.1, ч. 3 ст. 148, ч. 1 ст. 330 Кримінального кодексу РФ (схиляння до самогубства, порушення права на свободу совісті та віросповідання, самоуправство).

    Наприкінці вересня 2021 року до обвинувачень було додано ще один пункт – п. “в” ч.2 ст. 282 Кримінального кодексу РФ, а саме, розпалювання ворожнечі за допомогою інтернету.

    Найсвіжіше

    Популярне