Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    Бунтівний екс-схиігумен Сєргій Романов та РПЦ зробили кроки до примирення

    31 серпня цього року позбавлений сану, відлучений від церкви колишній схиігумен Російської православної церкви Сєргій Романов, якому пред’явлено обвинувачення за трьома статтями Кримінального Кодексу РФ: ст. 110.1 (схиляння до самогубства), ст. 148 (порушення права на свободу віросповідання), ст. 330 (самоуправство), оприлюднив новий відеозапис, зроблений з місця тримання під вартою.

    Відеоролик доступний на youtube-каналі “Среднеуральский Женский Монастырь”.

    З перших секунд запису стає зрозуміло, що за час перебування під арештом, а це з грудня 2020 року, риторика Сєргія Романова зазнала суттєвих змін.

    Нагадаємо, раніше екс-схиігумен заявляв, що “Росія перебуває під “жидівським ярмом”, а з Кремля керує “двійник Путіна з силіконовим обличчям”, який є “лжемесією”. Він заперечував реальність пандемії коронавірусу, прокляв тих, хто “зазіхає на закриття храмів”.

    3 липня 2020 року церковний суд Єкатеринбурзької єпархії РПЦ позбавив Сергія Романова сану, у відповідь він заявив, що перестане згадувати в молитвах “єретика” патріарха Кіріла (Гундяєва).

    У подальшому, він зажадав “скидання з престолу Кіріла”, вимагав від Путіна передати собі президентську владу, погрожуючи судом і скликанням всенародного ополчення.

    25 липня Романов фактично прокляв очільника РПЦ та президента РФ: “Гундяєв, ти здохнеш, як Никодим Ротов, біля ніг свого господаря Антихриста. Путін, ти не можеш перемогти слово. Путін, ти не прийдеш до покаяння”.

    і ось 3 вересня 2021 року він заявив наступне: “Рідні мої, ніяких стачок, ніяких демонстрацій. Моліться за Росію, моліться за владу. Ніяких сумнівів, ніякого відчаю – ви з Богом, я завжди поруч. Моліться: Господи Ісусе Христе, Сину Божий, помилуй мене грішного чи грішну. Це молитва і за Росію, за спасіння, за владу та воїнство, за президента і за всіх, і за священноначаліє. Я ні до кого ніколи не маю претензій, а всі непорозуміння виправляються покаянням”.

    Чим викликана така дивовижна метаморфоза, наразі, не відомо. Однак, практично одразу слова примирення прозвучали і з боку представників офіційної РПЦ.

    Очільник Єкатеринбурзької єпархії митрополит Євгєній (Кульберг), під час допиту у справі проти Сєргія Романова, повідомив правоохоронцям, що ніколи не був свідком неадекватної поведінки екс-схиігумена РПЦ.

    Про свій досвід спілкування з Романовим, архієрей зауважив: “Це було спілкування з дуже дієвою людиною, яка брала на себе відповідальність та виконувала обіцяне. Позитивний, конструктивний характер. З іншого боку він був імпульсивний”.

    “Я не був свідком того, що схиігумен Сєргій поводив себе неадекватно, скоював якісь порушення статуту чи устрою церкви до весни 2020 року, коли він став публікувати записи проповідей, на яких він здавався затуманеним розумом”, – засвідчив митрополит Євгєній (Кульберг).

    Доволі м’які покази архієрея Моспатріархату можуть свідчити про те, що відносини Сєргія Романова та РПЦ суттєво потеплішали. Можливо, Російське православ’я перебуває на порозі “великого примирення”, водночас, загадкою лишаються причини, які спонукали Романова до зміни поведінки та риторики. Чи це час, проведений під арештом, посприяв “перевихованню” бунтівного клірика, чи якісь інші обставини змінили характер його заяв? Вказане питання лишається, поки що, без відповіді.

    Найсвіжіше

    Популярне