П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    В “УПЦ МП” бояться визнати себе Російською Церквою в Україні, бо з ними не укладатимуть договорів

    Закон України щодо унормування назви релігійної організації, попри рішення Окружного адмінсуду Києва, висить як був Дамоклів меч над РПЦвУ, що хоче залишитися “Українською Церквою”.

    Про це в інтерв’ю ресурсу “Православіє.ру” заявив митрополит РПЦвУ в Ніжині та Прилуках Климент (Вечеря).

    “Нас лякають, що врешті решт введуть в силу, знімуть будь-які обмеження на дію “закону про перейменування”. Що це для нас означає? Ми не хочемо перейменовувати в “Російську Церкву в Україні”, ми хочемо залишатися Українською Церквою. Значить, наші статути анулюють. Ми втратимо можливість укладати договори на оренду приміщень, в тому числі пам’ятників архітектури”, – заявив архієрей.

    Зазначимо, що положення Закону України 2662-VIII (щодо унормування назви релігійної організації, керівний центр якої знаходиться в країні-агресорі) не передбачають “анулювання” статутів релігійних організацій, лише втрату чинності їхніх документів в частині їх офіційних назв.

    “Якщо ми назвемо себе Російською Церквою, то хто у нас в Україні укладе з нами якийсь договір?” – каже митрополит РПЦвУ.

    Водночас владика Климент наголошує, що він та його парафіяни чудово знають, до якої Церкви вони належать. “Мої парафіяни знають, до якої Церкви я відношуся, хто у мене патріарх (очільник РПЦ Кіріл (Гундяєв) – ред.)”, – зазначив архієрей РПЦвУ.

    “Він (закон про унормування назви релігійної організації – ред.) як Дамоклів меч висить над Церквою. Будете себе погано вести – і рішенням якогось чиновника можна нівелювати заборони, накладені Окружним судом”, – заявив митрополит РПЦвУ.

    Нагадаємо, після ухвалення рішення, що заблокувало унормування назви “УПЦ МП” на РПЦвУ, голова Окружного адміністративного суду Києва Павло Вовк просив про благословення очільника “УПЦ МП” митрополита Онуфрія.

    Найсвіжіше

    Популярне