Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    В Азребайджанській Церкві вкотре нагадали роспропагандистам, що війна в Карабаху була визвольною, а не релігійною

    Православне духовенство Азербайджану, яке входить до складу Бакинської єпархії Російської православної церкви, не зважаючи на власну приналежність до Московського патріархату, успішно протидіє російській пропаганді.

    Мова йде про другу Карабаську війну, що тривала з 27 вересня по 10 листопада 2020 року. Саме цьому конфлікту російські пропагандисти та окремі представники РПЦ намагались прикріпити ярлик “релігійний”.

    Зокрема, глава прес-служби Бакинської єпархії протоєрей Константін Помінов, з нагоди перших роковин зазначеного збройного конфлікту, нагадав що азербайджанські військовослужбовці повертали території своєї держави, тобто війна аж ніяк не могла мати характер “релігійної”.

    При цьому, він апелював до однієї з найдошкульніших тем, яку гостро відчувають у Кремлі, – територіального питання.

    “Це 20% окупованих у Азербайджана територій. Якщо порівняти з Росією, це весь Урал. Відберіть у Росії Урал, довго уряд, народ терпів би і чекав? 30 років, як чекав Азербайджан”, – цитує слова священнослужителя “НГ”.

    Протоєрей Константін Помінов переконаний, що всі спроби описувати конфлікт як міжрелігійний повністю провалились.

    “В Азербайджані на православних не здійснюють тиску. Нас не вбивають, не гонять, і чомусь раптом на сусідню християнську країну повинні напасти і гнати. Ні, питання якраз зовсім не міжрелігійне. Це війна проти агресора, проти окупації”, – наголосив він.

    Принагідно нагадаємо, з початку другої Карабаської війни Бакинська єпархія РПЦ, на відміну від духовенства РПЦ в Росії, повністю підтримала дії влади і армії Азербайджану.

    Зокрема колишній очільник єпархії Архієпископ Алєксандр (Іщєін), який помер у червні 2021 року від коронавірусу, успішно боровся з російською пропагандою, яка намагалась створити образ “релігійної війни”, яку нібито вів Азербайджан проти православних християн Нагірного Карабаху та Вірменії.

    У той час, коли православні росіяни та інші мешканці Арцаху (вірменська назва Нагірного Карабаху) звертались з відкритими листами до Владіміра Путіна із закликом не допустити знищення православних християн армією Азербайджану, а член Синодальної богослужбової комісії РПЦ протодиякон Владімір Васілік закликав Кремль підтримати Вірменію у конфлікті в Нагірному Карабаху, архієпископ Бакинський Алєксандр (Іщєін) сміливо поставив підпис під колективним зверненням релігійних організацій Азербайджану в адресу глави держави Ільхама Алієва, у якому була висловлена підтримка дій влади у Нагірному Карабаху.

    На додачу, з благословення архієпископа Алєксандра (Іщєіна), протоєрей Константін Помінов ще тоді заявив у ЗМІ, що Вірменія та інші пропагандисти марно намагаються описати війну, як антихристиянську. Він засвідчив, що християни Азербайджану вільно сповідують свою релігію. Поряд з тим, жодних зазіхань на територію Вірменії немає, як і немає загроз вірменському народові.

    Як бачимо, православне духовенство Азербайджана подало, і продовжує подавати, чудовий приклад того, як можна перебувати у молитовній єдності з Москвою, але при цьому лишатись патріотами своєї держави і протидіяти кремлівській пропаганді. Чи спроможне на такі вчинки духовенство Московського патріархату в Україні? Це питання лишається відкритим.

    Найсвіжіше

    Популярне