П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Архієпископ Бакинський (РПЦ) Алєксандр (Іщєін) підтримав дії Азербайджану в Нагірному Карабаху

    Керівники релігійних організацій Азербайджану підписали звернення в адресу глави держави Ільхама Алієва, у якому підтримали дії влади у Нагірному Карабаху. Серед підписантів значиться архієрей Російської православної церкви архієпископ Бакинський Алєксандр (Іщєін).
    Про це повідомляє «Credo press».
    Релігійні лідери привітали Алієва з перемогами азербайджанської армії на шляху до звільнення окупованих територій. Окрім цього, було висловлено колективне побажання ще більш вагомих перемог.
    «Ми всі є свідками ваших безпрецедентних зусиль під час захисту суверенних прав незалежного Азербайджану на найвищому рівні, – йдеться в повідомленні. – Замість того, щоб ліквідувати факт окупації, вірменська сторона, яка послідовно провокувала кордони Азербайджану, змусила азербайджанську державу захищати свої права на полі бою».
    Звернення підписали глава Управління мусульман Кавказу Аллахшукюр Паша-заде, архієпископ Бакинський Алєксандр (Іщєін), глава общини горських євреїв Азербайджану Міліх Євдаєв та інші релігійні лідери.
    У ситуації, що склалась, виникає чимало питань стосовно того, яка доля чекає на архієрея РПЦ після підтримки дій Азербайджану. Хоч офіційно позиція РПЦ з приводу азербайджано-вірменського конфлікту звучить як нейтральна, прийнято вважати, що РПЦ, як і Кремль, підтримують Вірменію.
    До слова, член Синодальної богослужбової комісії РПЦ протодиякон Владімір Васілік закликав Кремль підтримати Вірменію у конфлікті в Нагірному Карабаху.
    Як в РПЦ ставляться до архієреїв, чия думка відрізняється від панівної думки Данилова монастиря, всім стало зрозуміло на прикладі Білорусі. Синод Російської православної церкви досить швидко прийняв рішення про звільнення з посади патріаршого екзарха всієї Білорусі митрополита Павла (Пономарьова), після його висловлювань проти застосування до мітингувальників насильства з боку білоруських правоохоронців.
    То чи варто очікувати на таку ж блискавичну реакцію Московської патріархії і у відношенні архієпископа Бакинського? Очікуємо на розв’язку ситуації у найближчі дні.

    Найсвіжіше

    Популярне