Вівторок, 30 Квітня, 2024
Бiльше

    Помер лідер православних Азербайджану, який розвінчував міфи роспропаганди про “релігійну війну” у Карабасі

    10 червня, у свято Вознесіння Господнього, після тривалої та важкої хвороби помер архієрей Російської православної церкви архієпископ Бакинський і Азербайджанський Алєксандр (Іщєін).

    Про це йдеться в офіційному повідомленні на сайті Бакинської єпархії РПЦ.

    “Эхо Москвы” з посиланням на російські ЗМІ інформує, що причиною смерті архієрея стали ускладнення внаслідок коронавірусної хвороби. Архієпископу Алєксандру (Іщєіну) 13 червня мало виповнитись 69 років.

    “Духовний фронт” нагадує, що архієпископ Алєксандр (Іщєін), не зважаючи на факт своєї приналежності до Російської православної церкви, успішно боровся з російською пропагандою, яка намагалась створити образ “релігійної війни”, яку нібито вів Азербайджан проти православних християн Нагірного Карабаху та Вірменії.

    У той час, коли православні росіяни та інші мешканці Арцаху (вірменська назва Нагірного Карабаху) звертались з відкритими листами до Владіміра Путіна із закликом не допустити знищення православних християн армією Азербайджану, а член Синодальної богослужбової комісії РПЦ протодиякон Владімір Васілік закликав Кремль підтримати Вірменію у конфлікті в Нагірному Карабаху, архієпископ Бакинський Алєксандр (Іщєін) сміливо поставив підпис під колективним зверненням релігійних організацій Азербайджану в адресу глави держави Ільхама Алієва, у якому була висловлена підтримка дій влади у Нагірному Карабаху.

    На додачу, з благословення архієпископа Алєксандра (Іщєіна), глава прес-служби Бакинської єпархії РПЦ протоєрей Константін Помінов заявив у ЗМІ, що Вірменія та інші пропагандисти марно намагаються описати війну, як антихристиянську. Згідно його слів, християни Азербайджану вільно сповідують свою релігію. Поряд з тим, жодних зазіхань на територію Вірменії немає, як і немає загроз вірменському народові, Азербайджан просто прагне повернути свої землі.

    Примітно, що жоден клірик Бакинської єпархії РПЦ, у тому числі і сам архієпископ Алєксандр (Іщєін) не зазнали дисциплінарного тиску з боку Московської патріархії за беззаперечну підтримку дій влади держави, у якій вони здійснювали служіння. І саме такої сміливості та стійкості духу бракує багатьом архієреям та служителям Російської православної церкви в Україні (УПЦ МП).

    Найсвіжіше

    Популярне