Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    МЗС РФ звинуватило Джукановича в тому, що він «сіє смуту», коли виступає за автокефалію Чорногорської Церкви

    В РФ звинуватили президента Чорногорії Міло Джукановича в тому, що він «сіє смуту», коли виступає за автокефалію Чорногорської Церкви. Про це офіційний представник Міністерства закордонних справ Російської Федерації Марія Захарова заявила 21 вересня, повідомляє сайт Посольства РФ у Чорногорії.

    Захарова назвала неправильними висновками, вважати, що дії Москви і РПЦ є причиною розколу в чорногорському суспільстві. РФ безпідставно «звинувачують у спробах “диригувати церковними і внутрішньополітичними процесами”» в Чорногорії, — пояснила представник МЗС РФ.

    За її словами, Міло Джуканович, який протистоїть Великосербським імперіалістичним апетитам і добивається відновлення автокефалії Чорногорської Церкви, хоче «посіяти смуту, розділити чорногорців на “своїх” і “чужих”, підняти градус напруженості в суспільстві».

    Нагадаємо, раніше у РПЦ накинулась на президента Чорногорії через його відстоювання автокефалії Чорногорської Церкви, після того, як він звинуватив керівництво РПЦ і уряд Росії в «намаганнях дестабілізувати Чорногорію».

    Російська Церква зараз є в близьких стосунках із Сербською і використовує сербів, як своїх союзників на міжцерковній арені, для атак на ПЦУ і Вселенський патріархат і попутно допомагає Сербам зберігати свій вплив в Чорногорії. З усім тим, серби отримали Томос про автокефалію від Вселенського патріархату і всі їх заяви чи атаки, що будуть направлені на ПЦУ чи Томос, означатимуть, що вони «вистрілили собі в ногу». Коли РПЦ ініціювали неканонічні збори, то Сербська Церква (її покійний предстоятель) була однією із тих, хто прибув до Амману. У Сербії Росія фінансує будівництво величезного православного собору, який відвідував президент РФ Владімір Путін.

    Зараз Чорногорський уряд намагається позбутись впливу Сербської Церкви, яка контролює більшістю культових споруд в країні, адже Сербська Церква просуває у Чорногорії інтереси Сербії та РФ. Також після скандальної інтронізації Цетінський монастир передали в користування всім православним вірянам.

    Найсвіжіше

    Популярне