Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Дива не сталось: Верховний суд Якутії залишив у силі рішення про примусове лікування шамана Алєксандра Габишева

    23 вересня 2021 року Верховний суд Якутії відхилив у повному обсязі апеляційну скаргу адвокатів шамана Алєксандра Габишева, які намагались домогтись скасування заходів примусового лікування у відношенні свого підопічного.

    “Суд відмовив у задоволенні скарги у повному обсязі. Відсьогодні постанова Якутського міського суду про направлення Габишева на примусове лікування до спеціалізованого закладу з інтенсивним наглядом вступила в законну силу”, – цитує “Інтерфакс” слова захисника шамана Алєксєя Прянішнікова, який додав, що адвокати вже працюють над касаційною скаргою.

    Під час засідання Алєксандр Габишев у своєму заключному слові коротко прокоментував зміст обвинувачень, що були йому пред’явлені (екстремізм та застосування сили у відношенні представника влади). Якутський шаман наполягає, що склад злочину в його діях відсутній, а його реакція була адекватною відповіддю на незаконне, на його думку, проникнення співробітників Росгвардії до його помешкання.

    Нагадаємо, якутський шаман Алєксандр Габишев оголосив свій перший похід для здійснення “обряду вигнання Путіна з Кремля” навесні 2019 року. Його затримали через кілька місяців на кордоні Бурятії та Іркутської області. Проти нього порушили кримінальну справу про заклики до екстремізму.

    У січні 2021 року Габишев заявив, що має намір почати новий похід в Москву в березні цього року. Проте 28 січня його затримали і помістили в психоневрологічний диспансер.

    У квітні 2021 року родичі Алєксандра Габишева, якого помістили на примусове лікування до психоневрологічного диспансеру в Якутії, заявили про різке погіршення його здоров’я, якого піддали “лікуванню” речовинами, що змінюють психіку. Шаман дуже повільно говорив, скаржився на безсоння і втрату свідомості після уколів.

    26 липня 2021 року Якутський міський суд прийняв рішення відправити Габишева на примусове лікування до психоневрологічної лікарні. Його було визнано винним у застосуванні насильства у відношенні співробітника Росгвардії.

    Окрім цього, прихильники шамана також зазнали переслідування з боку російських силовиків. 10 вересня цього року стало відомо про затримання та засудження до 20 діб адміністративного арешту письменника Віктора Єгорова, відомого за псевдонімом Дід Мороз. Його провина полягає у проведенні несанкціонованої ходи на підтримку шамана Габишева, у якій взяли участь двоє осіб.

    Найсвіжіше

    Популярне