Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    По Фрейду: Ресурс РПЦвУ назвав «антицерковним» законопроєкт Новинського

    Ресурс РПЦвУ raskolam.net назвав «антицерковним» законопроєкт Вадима Новинського, у якому вимагають скасувати унормування назви «УПЦ» на РПЦвУ.

    На такий курйоз відреагував речник Православної Церкви України архієпископ Євстратій (Зоря).

    «Навіть зламаний годинник двічі на добу вказує на вірний час. Навіть «расколамнєт» здатен написати правду, назвавши проект Новінського – антицерковним», – написав єрарх ПЦУ.

    Знімок з екрана із сайту

    Як написав релігійний оглядач Іван Петрущак, «експерти РПЦ в Україні обмовились за Фрейдом».

    «Пропагандисти РПЦвУ діють згідно з темниками, які їм видали в Москві: бачать законопроєкт від українського депутата, значить роблять висновки, що він — антицерковний. І не важливо, що його подав диякон РПЦвУ, проросійський нардеп Вадим Новинський і те, що у наступному абзаці пояснюється вже, що законопроєкт навпаки покликаний скасувати «антицерковні закони» проти РПЦвУ. Виходить якась нісенітниця: «антицерковний» законопроєкт, який покликаний скасувати давніший «антицерковний закон»?», – написав він у Фейсбуці.

    За словами Петрущака, ймовірно, алгоритм дій пропагандистів РПЦвУ дав збій.

    «Спочатку вони побачили, що у Верховну раду України пройшов новий законопроєкт, який стосується РПЦвУ, і його обговорюють проросійські ЗМІ, на кшталт «Правблогу». Далі вони вже поспішили зробити висновки і написали гнівний заголовок, який натякав на «гоніння» РПЦвУ, погану українську владу та іншу маячню, як зазвичай вони пишуть, але коли побачили, що цей законопроєкт навпаки має вберегти РПЦвУ від унормування їх назви, то забули змінити попередню свою писанину, і залишили в назві «антицерковний». Таким чином законопроєкт Новинського в ЗМІ РПЦвУ назвали антицерковним. Обмовились за Фрейдом, як то кажуть», – йдеться в дописі релігійного оглядача.

    Він також пояснив, чому в Московському патріархаті в Україні так борються проти унормування їх назви.

    «…попередній закон, має унормовувати назви всіх релігійних організацій — керівні центри яких знаходяться в країні-агресорі, тобто Російській Федерації. Для РПЦвУ, такими керівними центрами є Помісний і Архієрейський собор Московського патріархату, що прописано в їх статуті. Саме тому архієреї РПЦвУ, навіть після початку російсько-української війни продовжують відвідувати Москву і РФ і брати участь в Архієрейських соборах».

    Він зазначив, що в Криму та ж сама РПЦвУ, давно не прикривається, а хизується своєю приналежністю до Московського патріархату, про що зазначено на офіційних документах, табличках храмів та офіційних сайтах РПЦ в Україні.

    Раніше речник ПЦУ назвав законопроєкт Новинського і ГО «Мирян», «законопроектом про брехню, несвободу совісті та гібридну агресію РФ». Також у Кабміні не бачать правових підстав для скасування унормування назви «УПЦ» на РПЦвУ. Предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній розповідав, що РПЦ в Україні є поза законом і не може носити назву «УПЦ».

    Нагадаємо, РПЦвУ всіма силами опирається і відмовляється називатись частиною Московського патріархату, як вказано в її статуті. Попри те, що найвищими керівними органами для РПЦ в Україні є Архієрейський і Помісний собор Московського патріархату, в РПЦвУ твердять про свою незалежність в управлінні від Кремля. Як доказ своєї «незалежності» вони святкували 30-річчя грамоти, яку колись видав патріарх Московський Алексій ІІ митрополиту Філарету (Дениченку). Щоправда, саму грамоту в РПЦвУ фальсифікують, видаляючи із неї згадку про Філарета. 

    Найсвіжіше

    Популярне