Вівторок, 19 Березня, 2024
Бiльше

    Речник РПЦвУ репостить відео «кремлівського проєкту» Шарія про ходу Моспатріархату в Києві

    Речник РПЦ в Україні протоєрей Микола Данилевич у своєму телеграм-каналі репостить відео  проросійського блогера Анатолія Шарія, оголошеного в розшук за злочини проти України.

    Данилевич примудрився навіть дати кілька коментарів команді Шарія та розповісти йому про перебіг святкування Московським патріархатом Хрещення Русі-України і «тиск з боку влади».

    «Цікавий оглядовий фільм про Хресний хід з коментарями різних людей: простих вірян, духовенства, є й мої декілька слів там», — написав речник РПЦвУ описуючи відео із офіційного каналу Шарія.

    Знімок екрана із телеграм-каналу речника РПЦ в Україні

    Відео, присвячене ході РПЦвУ триває півгодини, де є коментарі пересічних вірян РПЦвУ, нардепа ОПЗЖ Юрія Бойко та речника РПЦвУ Миколая Данилевича. Проросійський нардеп Юрій Бойко заявив, що ОПЗЖ підтримує «канонічну церкву на чолі з Онуфрієм».

    Данилевич каналу Шарія розповів про «тріумф» Московської Церкви.

    Скриншот із відео

    У РПЦвУ, ймовірно, вважають, що молитва не така важлива, як відео Шарія, адже митрополит Антоній (Паканич) прямо під час богослужіння в Лаврі за участі великої кількості духовенства вважав за важливіше дати коментар Шарію.

    Скриншот із відео. Паканич Антоній

    Це вже другий відеоролик Шарія про ходу Моспатріархату в Україні в цьому році. В іншому відео, вірянка РПЦвУ розказує що «України не існує», а «окремо існує Київська Русь… і ми будемо всі разом із Росіянами». Це вже кримінальна стаття чи ще ні?

    У кінці лютого 2021 року Шарій оголошений в державний розшук. Раніше СБУ оголосила про підозру у вчиненні злочину «проєкту Кремля» Анатолію Шарію, який «здійснював протиправну діяльність на шкоду національній безпеці країни в інформаційній сфері». Правоохоронці повідомили, що метою Шарія було загострення суспільно-політичної ситуації в Україні та розпалювання міжнаціональної та міжконфесійної ненависті всередині української держави.

    Послугами Шарія в РПЦвУ вже давно користуються і їх зовсім не бентежить його «зашквареність» та антиукраїнська діяльність, яка визнається на державному рівні, адже їхні погляди на Україну і війну з РФ — спільні. Як Шарій, так і РПЦвУ не визнають збройної агресії Росії проти України.

    Так команда Шарія брала інтерв’ю у священника РПЦвУ зі Збаражчини о. Віталія Гурєва, від якого раніше втекли дві парафії, та прессекретаря Почаївської лаври РПЦвУ єромонаха Гавриїла.

    Останній розказував, про нібито військовослужбовця ЗСУ, який жалкував про «обстріли біженців»: «Буває приходять хлопці, які воювали на сході (Сході України — прим.ред.). Хлопець один ось стояв і видно було, що він не може підійти. І вже служба закінчилась, вже всі люди посповідались, а він стояв і дивився. Ми його підізвали і він підійшов. Виявилось, що він артилеристом на Сході служив рік цілий. Ну, зрозуміло, давали йому координати і він стріляв із пушки своєї… Пройшов рік після того, як він додому повернувся і він приїхав в Лавру… Він каже священику: “Батюшка, я цілий рік жив з думкою, як себе вбити”… Він відчував на душі якийсь тягар, ніби він у цих злочинах винен, що ці накази виконував…Він стріляв по координатах. А за цими ж координатами там хтось був. Так? Хтось був на цих координатах?». Коли журналіст Шарія запитав хто був за цими координатами то служитель РПЦвУ навіть одним словом не обмовився за РФ, натомість розповів, що «могли бути біженці». «Ймовірно він потім дізнававсь куди все-таки долітали ці снаряди з гаубиць їхніх. І ось він жив з цією думкою і кожен день думав як себе вбити», – підсумував єромонах РПЦвУ.

    РПЦвУ зі свого боку всіляко піарить Шарія. Так, у вересні 2020 року, син проректора Почаївської семінарії агітував за «Партію Шарія». Зараз по суті РПЦвУ на найвищому рівні не визнає злочинної діяльності Шарія. А якщо Московська Церква в Україні і Шарій союзники, то хіба це не ще один доказ антиукраїнської діяльності РПЦ в Україні?

    Найсвіжіше

    Популярне