Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    Якщо РПЦвУ називатиметься відповідно до закону кількість її вірян зменшиться на 20% – політолог

    Приведення назви так званої «УПЦ» у відповідності до закону – вказування приналежності до керівного центру в Москві – зменшить кількість вірян у РПЦвУ на 20%.

    Про це написав у Фейсбуці політолог Андрій Єременко з посиланням на результати опитування, проведені із різними запитаннями, де в одному випадку запитували про приналежність до так званої «УПЦ на чолі з Онуфрієм», а в іншому, до «УПЦ (Московського патріархату)».

    «І “Градус” і “Active Group” незалежно один від одного поставили запитання “до якої конфесії ви себе відносите”. АЛЕ! У Градусу варіант відповіді про Московський Патріархат звучить так: “Українська Православна Церква (Московского патріархату, Митрополит Онуфрій)”. І результат 7%, у “Active Group” — “Українська православна церква (на чолі з митрополитом Онуфрієм)”. І результат — 27%. Тобто додавання фрази “московський патріархат” зменшує кількість відповідей майже в 4 (!!!!) рази», — написав він.

    «Зрозуміло, є похибка і у нас і у “Градусу”. Але різницю у 20% не спишеш на похибку ну ні як», — підсумував політолог.

    Опитування також прокоментував речник ПЦУ архієпископ Євстратій (Зоря): «Просте відкриття людям правди про Московський Патріархат зменшує кількість тих, хто при опитуванні асоціює себе з цією юрисдикцією, в чотири рази. Ось чому Московський Патріархат в Україні так наполегливо опирається виконанню закону та приведенню своєї назви у відповідність з реальністю».

    Табличка на храмі УПЦ (МП) у Криму

    Нагадаємо, українська влада ще два роки тому намагалась вирішити історичну справедливість й зобов’язати московську церкву в Україні вказувати в назві свою приналежність до керівного центру, що знаходиться в Москві. 20 грудня 2018 року Верховна Рада ухвалила закон «Про внесення змін до Закону України „Про свободу совісті та релігійні організації“ щодо назви релігійних організацій, які входять до структури, чи є частинами релігійної організації (об’єднання), керівний центр якої знаходиться за межами України в державі, яка законом визнана такою, що здійснила військову агресію проти України та/або тимчасово окупувала частину території України». 26 грудня 2018 року цей закон набрав чинності і передбачав, що релігійна організація, керівний центр якої розташований на території держави-агресора, має вказувати цю приналежність у своїй назві. Але представники московської церкви тоді заявили про переслідування та пішли в суд. А саме в Окружний адмінсуд Києва. Той ухвалив рішення на їхню користь.

    Відповідного до закону, так звана «УПЦ» має вказати приналежність до Московського патріархату, в іншому випадку її запис в Єдиному держреєстрі буде анульований.

    Керівний центр так званої УПЦ, як видно із аналізу її статуту, знаходиться в Москві, а духовенство РПЦ в Україні має в обов’язковому порядку виконувати рішення Помісних і архієрейських соборів Московського патріархату. Вище керівництво РПЦвУ ще до російсько-української війни не соромилось використовувати приставку «московського патріархату», як на офіційних документах і сайтах, так і на вивісках фасадів храмів. На окупованих територіях вивіски залишились не змінені (УПЦ МП), або взагалі позбувались назви «УПЦ» і називались просто «московським патріархатом», в той час, як на не окупованій території України приставку «МП» (московського патріархату) почали прибирати.

    У кінці 2020 року очільниця Державної служби України з етнополітики й свободи совісті Олена Богдан заявляла, що скасування перейменування «УПЦ МП» на «Російську православну церкву в Україні» завдасть болю багатьом людям, які пережили трагедії війни. Також Релігієзнавець Віктор Єленський говорив, що РФ використовує «УПЦ МП» для демонтажу української державності. В іншому коментарі, він додав, що закон про перейменування РПЦвУ повністю відповідає міжнародному праву.

    Релігійний експерт Олександр Єфременко розповів, що РПЦвУ і є та сама РПЦ просто під іншим “брендом”. Президент РФ Владімір Путін теж видав РПЦ в Україні.

    У недавньому інтерв’ю митрополит Епіфаній розповів, що РПЦ в Україні є поза законом і не може носити назву «УПЦ». 

    Найсвіжіше

    Популярне