Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    На Луганщині відкрили Почесне консульство Литовської республіки

    30 квітня у Сєвєродонецьку відкрили Почесне консульство Литовської республіки. Почесним консулом Литовської Республіки призначено Робертаса Габуласа. Його в урочистій атмосфері представив громаді Повноважний Посол Литовської Республіки в Україні Вальдемарас Сарапінас.

    Про це повідомляє пресслужба Почесного консульства.

    «Для мене велика честь представляти свою державу в Україні, яка є не тільки нашим партнером, але й другом. Гасло «Разом до перемоги!» – це в нашій країні звучить як аксіома. І не тільки для уряду, а й для пересічних громадян», – сказав новопризначений Почесний консул Литовської Республіки Робертас Габулас.

    Посол Литовської Республіки в Україні Вальдемарас Сарапінас зазначив, що пишається тим, що в Україні працює велика команда почесних консулів та щиро радіє, що Україна та Литва затвердили на цю посаду саме Робертаса Габуласа, великого патріота обох країн.

    У відповідь очільник Луганщини Сергій Гайдай подякував усім друзям України та наголосив: «Консульство Литви у Луганській області відкривається у найважчий для України час, коли проти нашої держави ведеться відкрита агресія. У той час, коли Росія висилає дипломатів європейських країн, ми розвиваємо партнерство», – та додав: «Я переконаний, що угоди з Росією не варті й паперу, на якому вони написані, проте сподіваюсь, що наші домовленості будуть «залізобетонними».

    Начальник штабу – Перший заступник командувача Операції Об’єднаних сил Володимир Кидонь привітав пана Вальдемараса Сарапінаса із цією значною подією та від імені Міністра оборони України Андрія Тарана подякував у його особі Литовській республіці за підтримку у боротьбі за незалежність нашої країни.

    «Сьогодні відзначається третя річниця від початку Операції Об’єднаних сил – дуже символічно, що ці дві події співпали! Дякую і Литві, і Латвії, що першими прийшли на допомогу Україні», – сказав він.

    Урочиста церемонія відкриття Почесного консульства Литовської республіки у Луганській області завершилось символічним перерізанням стрічки.

    Слід відзначити, що пан Робертас Габулас – відома на Луганщині особистість.
    За його меценатської підтримки три лікарні: Рубіжанська центральна, Сєвєродонецька багатопрофільна та Старобільське РТМО отримали венозні сканери. Троїцький обласний будинок-інтернат для громадян похилого віку та інвалідів – пральну машину, телевізор, електрочайники, праски, комп’ютери, вебкамери. Також благодійний фонд «Корона князів Острозьких», який він очолює, придбав побутову техніку для Гірської обласної спеціальної школи.

    Також почесний консул Литовської республіки Робертас Габулас є меценатом благодійної акції “Воїни під покровом Богородиці”. Завдяки його допомозі українські захисники отримали унікальну козацьку ікону на якій зображені воїни від часів князя Володимира Великого до Незалежності України.

    11 січня 2020 року в рамках благодійної акції “Воїни під покровом Богородиці”, організованої за підтримки Робертаса Габуласа, митрополит Епіфаній разом з капеланами освятив понад 20 тисяч ікон «Пресвятої Богородиці — покровительки українських воїнів» для українських військовослужбовців. Цього ж року ПЦУ передала у головний штаб ООС ікону Покрови воїнської. Також таку ікону отримали військові із гарнізону Кам’янця-Подільського та із 14 окремої механізованої бригади.  23 лютого 2021 року єпископ Одеської єпархії ПЦУ Павло (Юристий) відвідав Донеччину, де зустрівся із командуванням та особовим складом угруповання НГУ в ОТУ «Схід» і передав українську сучасну ікону «Покрови Воїнської».

    Варто зазначити, що Україна і Литва співпрацюватимуть у захисті культурної спадщини. Також Литва лишається вірним другом та надійним союзником України в євроінтеграційних процесах.

    Почесний консул Литовської республіки Робертас Габулас / Фото Литовського консульства

    Найсвіжіше

    Популярне