Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    Україна і Литва співпрацюватимуть у захисті культурної спадщини

    Україна та Литва співпрацюватимуть для захисту культурної спадщини та спільної історичної пам’яті, зокрема щодо відновлення надгробка князя Костянтина Острозького в Успенському соборі Києво-Печерської лаври, зруйнованого у 1941 році.

    Про це повідомив Президент Володимир Зеленський під час спільної з президентом Литовської Республіки Гітанасом Науседою пресконференції, передає Укрінформ.

    Глава Української держави зауважив, що чимало видатних постатей об’єднували дві країни.

    «Нещодавно ми відзначали 560 років від дня народження видатного українця, славетного князя Великого князівства Литовського Костянтина Острозького. Він був похований в Успенському соборі Києво-Печерської лаври. Однак у 41-му році разом з собором був зруйнований і його надгробний монумент. Наші держави домовились зробити все необхідне для завершення цього проєкту і відновлення монумента», – сказав Зеленський.

    Він додав, що дуже хотів би, щоб надгробок відновили до тридцятиріччя Незалежності України.

    Глава держави також повідомив, що за підсумками переговорів підписано угоду про співпрацю у сфері молодіжної політики та програму співпраці міністерств культури України та Литви на 2021-2025 роки. Держави співпрацюватимуть для захисту культурної спадщини та спільної історичної пам’яті.

    Найсвіжіше

    Популярне