П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Хай міцними та сильними будуть тіло і дух: Командир бригади імені князя Острозького святкує 39-й день народження

    30 жовтня свій 39-й день народження святкує командир 30-ї Окремої механізованої бригади імені князя Костянтина Острозького полковник Іван Гараз, який отримав освячений предстоятелем ПЦУ список (копію) ікони «Покрови воїнської».
    Захисника української землі, полковника Івана Граза вітають військові, капелани, побратими, друзі, рідні та близькі.
    «Багато сил, сталевого та міцного здоров’я, постійного благополуччя, лише вперед завжди крокувати, настрою бойового і хороброго. Нехай всі цілі і вершини підкорюються. Хай міцними та сильними будуть тіло і дух», – побажав полковнику Івану Гаразу меценат благодійної акції «Воїни під покровом Богородиці» Робертас Габулас.
    Полковник Іван Гараз 11 січня 2020 року, завдяки благодійній акції започаткованій меценатом Робертасом Габуласом, отримав від митрополита Епіфанія копію освяченої ікони «Пресвятої Богородиці — покровительки українських воїнів». Вказана подія стала чудовим прикладом міжнародної духовно-військової співпраці держав «Люблінського трикутника».
    Полковник Іван Гараз керує однією з найбільш боєздатних бригад у ЗСУ. У 30-й бригаді ім. князя Костянтина Острозького ретельно ведеться відбір особового складу, а також надзвичайно відповідально ставляться до власного фахового і морального рівня.
    З початком російської агресії й після оголошення сигналу «Бойової тривоги» батальйонно-тактична група 72-ї ОМБр однією з перших вирушила на схід. Перший вогневий контакт з ворогом відбувся 9 травня в Маріуполі, коли незаконні збройні формування прагнули захопити будівлю управління внутрішніх справ. Тоді підполковник Гараз уперше дав команду на відкриття вогню. Проте найважчий період літа 2014-го – бої поблизу Амвросіївки. Іван Вікторович був начштабу бригади. Але так сталося, що саме він очолив 3-й механізований батальйон під час запеклих боїв.

    Фото: Армія Інформ

    Після активної фази бойових дій 72-у ОМБр вивели для відновлення боєздатності, затим передислокували в район Волновахи. Саме там підполковник Гараз деякий час виконував обов’язки командира бригади. Під час чергового візиту на передову тодішній начальник Генерального штабу генерал армії Віктор Муженко став свідком професійних дій офіцера. А тому запросив Івана Вікторовича на співбесіду як потенційного кандидата на посаду командира частини. А вже 27 лютого 2015-го підписано наказ Міністра оборони про призначення підполковника Гараза командиром 30-ї Окремої механізованої бригади.
    32-літній комбриг розумів, що таке визнання – це, перш за все, велика відповідальність за тисячі життів підлеглих, тих людей, які повинні довіряти йому і для яких він має стати прикладом. Саме так сталося на Світлодарській дузі, де після важких боїв оборону зайняли підрозділи 30-ї ОМБр. Об’їжджаючи позиції уже своєї «тридцятки», командир помітив низький морально-психологічний стан бійців на одному з «опорників». Тоді комбриг вирішив разом із хлопцями нести службу на ВОПі, поки «клімат» не стабілізувався.
    За сприяння голови фонду «Корона князів Острозьких» Робертаса Габуласа 19 вересня 2019 року відбулась урочиста церемонія відкриття меморіальної дошки на фасаді штабу 30 ОМБр князю Костянтину Івановичу Острозькому, який є покровителем бригади.
    Полковник Гараз має повне право вважати свою бригаду однією з найліпших у війську. Рішенням командування Сухопутних військ у 2017-му її визнали найкращою. Він знає: під його командуванням служать найкращі бійці та офіцери. Коли Гараз взяв «під крило» бригаду, тут служило два Героя України. Комбриг каже: найбільша нагорода для командира – визнання вищим командуванням і людьми та професійний ріст підлеглих. Для заохочення кращих бійців полковник Гараз створив власну відзнаку командира бригади.
    Фото: СУВД

    Фото: СУВД

    Фото: СУВД

    Фото: СУВД

    У статті використані уривки із матеріалу Аrmyinform.

    Найсвіжіше

    Популярне