П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    «Асоціація православних експертів» РПЦ просить перевірити священника МП на «причетність до СБУ»

    «Асоціація православних експертів» РПЦ МП звернулася 3 березня в ФСБ Росії з проханням «перевірити» забороненого в служінні клірика Новосибірської єпархії РПЦ МП єромонаха Іоанна (Курмоярова) «на предмет зв’язків з СБУ».

    Про це повідомляє Credo.Press з посиланням на телеграм-канал «Асоціації», який веде скандальний «православний активіст» Кіріл Фролов.

    Анонімні «православні експерти» стверджують, що єромонах Іоанн був «засланий в Росію» під легендою, «що мала на меті полегшити його влиття в церковну спільноту, з метою проведення інформаційно-політичних антиросійських провокацій».

    «Асоціація православних експертів» і Кіріл Фролов не наводять жодних доказів і посилань на джерела своєї інформації, тому можуть і самі опинитися об’єктами переслідування за статтею 306 КК РФ («Помилковий донос»).

    Ознаку співпраці єромонаха Іоанна з СБУ «православні експерти» бачать в його «боротьбі з воцерковленням російської армії і держави». Тим часом, Конституція і закони РФ встановлюють світський характер російських держави і армії, забороняючи, таким чином, їх «воцерковлення».

    Безпосереднім приводом для звернення «Асоціації православних експертів» РПЦ МП в ФСБ стала публікація відкритого звернення єромонаха Іоанна (Курмоярова) до міністра оборони РФ Сєргєю Шойгу з критикою міфологічних сюжетів з історії Червоної армії в розписах «головного храму ЗС РФ» в підмосковній Кубинці.

    Єромонаха Іоанна заборонили в служінні в червні 2020 року за пост в Facebook, де він назвав об’єкт в підмосковному парку «Патріот» «язичницьким капищем». Єромонах РПЦвУ Іоанн (Курмояров) переїхав до Новосибірську область з України у 2018 році.

    Зокрема, єромонах наголошував, що бачить в Церкві системні помилки, на які мало хто звертає увагу, церковна організація зрощується з державою і втрачає довіру людей. У вересні того ж року митрополит Новосибірський і Бердський РПЦ Нікодим (Чібісов) поновив у служінні єромонаха Іоанна (Курмоярова). Пізніше Іоанна (Курмоярова) позбавили можливості викладати в духовній семінарії і залишитись у Новосибірську через критику храму Міністерства оборони РФ у підмосковному парку “Патріот”

    Як повідомлялося раніше, 50-річний уродженець Пермської області РФ Дмитро Курмояров – єромонах Іоанн намагався облаштувати чернечий скит РПЦвУ в приватному сільському будиночку в одному з сіл Вінницької області. Разом з тим, активно вів блог і писав в соцмережах, висловлюючи свою радикальну антиукраїнську позицію, розповідав про “другосортність” української літератури і мови, а також критикував УПЦ Київського патріархату і керуючого Вінницькою єпархією УПЦ МП митрополита Вінницького і Барського Симеона.

    Свого часу він відмовився відспівувати загиблих на Сході кіборгів і вважає події на Східній Україні «громадянською війною». Він попав у скандал із «колорадською стрічкою» і ледь не потрапив через це у в’язницю. У Вінницькій Єпархії УПЦ МП, в 2014 році три священики за власним бажанням покинули територію України і поїхали на територію Російської Федерації. Один проводив богослужіння в Вінниці, ще двоє — у Вінницькому районі.

    Найсвіжіше

    Популярне