П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Священника РПЦ, який критикував храм Міноборони РФ, звільнили з роботи і полишили без засобів до існування

    Єромонаха Російської православної церкви Іоанна Курмоярова позбавили можливості викладати в духовній семінарії і залишитись у Новосибірську через критику храму Міністерства оборони РФ у підмосковному парку “Патріот”, пише “Ридус”.

    Повідомляється, що клірик подав позов до Нєвського районного суду міста Санкт-Петербург на Новосибірську духовну семінарію через своє звільнення під час пандемії, яке, на його думку, було здійснене незаконно.

    “Після критики храму Міноборони мене звідусіль звільнили. Проблема у тому, що я не можу піти служити до інших єпархій. Я у підвішеному стані, а тому подав прохання до загальноцерковного суду, щоб з мене зняли все це (обвинувачення – ред.). Але на мене завели справу і в єпархіальному суді. І поки я там під слідством, справа загальноцерковним судом розглядатись не буде”, – прокоментував ситуацію єромонах Іоанн Курмояров.

    Священник наголосив, що просив єпархію ознайомити його із змістом претензій до його вчинків чи слів, але відповіді не отримав.

    Курмояров потрапив у немилість після того, як опублікував допис у соцмережі, у якому висловив негативну точку зору стосовно Храму Воскресіння Христового – головного храму Міністерства оборони РФ. Він зауважив, що у цьому новому храмі не буде своєї громади, це буде не храм, а “язичницьке капище”.

    “Поява такого храму Міноборони – це яскравий приклад того, що зближення церкви і держави лише посилюється”, – вважає він.

    За такий коментар, у червні 2020 року Курмоярова заборонили в служінні терміном на два місяці та звільнили з семінарії, де він викладав богослів’я.

    Через деякий час, з нього зняли заборону на звершення богослужінь, але на викладацькій посаді не поновили.

    Священник звернувся до Адміністрації президента РФ, звідки його скаргу переадресували державній інспекції праці Новосибірської області. Там його заяву взагалі відхилили.

    Єромонах Іоанн Курмояров стверджує, що правлячий архієрей Новосибірської єпархії митрополит Нікодим (Чібісов) зробив усе, щоб єромонаха не прийняли до інших єпархій.

    “Після того, як Нікодим перешкодив моєму працевлаштуванню на нове місце роботи і дав характеристику, яка максимально ускладнює мені служіння і працю в будь-яких структурах РПЦ, я був змушений перебратись до Санкт-Петербургу, орендувати житло і позичати гроші. Зараз я шукаю місце роботи”, – підсумував клірик.

    Найсвіжіше

    Популярне