Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    «Абхазька православна церква» хоче отримати автономію за допомоги РПЦ

    За підтримки РПЦ триває духовний сепаратизм на території Грузинської Церкви. Ватажок самопроголошеної і невизнаної «Абхазької православної церкви» Вісаріон Апліа заявив, що припинене на деякий час богослужіння відновилося 27 лютого і що він задоволений результатом цього припинення.

    Відзначивши, що розмови про автокефалію є «передчасними», Апліа сказав, що Сухумі, перш за все, необхідно відновити автономію власної церкви за підтримки Російської православної церкви, повідомляє civil.ge

    За словами Вісаріона Апліа, «відновлення абхазького католікосата, це процес дуже довгий», але найголовніше досягнення – це те, що Абхазію більше не пов’язують з Грузинською Православною Церквою.

    «Звичайно, грузини будуть не згодні, але ми самі всередині Абхазії повинні бути в єдності і це найголовніше. Тоді наше питання вирішуватиметься легко, тому що і Москва не може зрозуміти хочемо ми Константинополь або відновлювати православ’я з ними», – сказав Апліа.

    За його словами, Московський патріархат допоможе їм організувати богослужіння абхазькою мовою, для цього в Росії буде видана спеціальна література, буде створена комісія з перекладу та Абхазія отримає церковні книги.

    19 лютого ватажок «Абхазької православної церкви» призупинив служіння у всіх церквах на окупованих Росією Грузинських територіях і закликав Москву визначити статус абхазької церкви. У відповідь на це Патріархія Грузинської Православної Церкви засудила заклик Вісаріона Апліа, заявивши, що «Абхазія історично є частиною Грузії, як політично, так і духовно», і що служби в регіоні завжди проводилися грузинською мовою.

    Видання «Церковні новини Грузії» опублікували список священників РПЦ, що діють без дозволу Грузинської церкви на її канонічній території. Видання відзначає, що туди не входить Вісаріон Апліа, тому що він залишається священником Грузинської церкви, від якої отримав хіротонію.

    Абхазія є канонічною територією Грузинської Православної Церкви та відома як Цхум-Абхазька або Сухумського-Абхазька єпархія.

    Всі помісні православні церкви продовжують вважати територію самопроголошеної Ахазької республіки частиною Грузинської православної церкви. Росія розміщує свої війська в цьому регіоні ще з початку 90-тих. 24-го листопада 2014 Росія та невизнана республіка підписали договір про військову кооперацію для створення «об’єднаної групи військ».

    Раніше ми повідомляли, що РПЦ благословляє російські війська на окупованій ними території Грузії. Крім того, РПЦ не визнає повного титулу Грузинського патріарха Іллі ІІ.

    Із початком окупації Росією Грузії у 2008 році РПЦ почала духовну експансію на Абхазію та Цхінвалі. На початку 2021 року Грузинський Патріархат висловив офіційний протест РПЦ через незаконні дії на його території. 

    Грузинський богослов Мамука Путкарадзе у коментарі Духовному Фронту України розповів, що Грузинська церква визнає ПЦУ коли у єпископату Грузинської ПЦ буде консенсус по цьому питанню і підкреслив, що в нього не повертається язик назвати РПЦ церквою. Схожої думки про визнання ПЦУ збоку ГПЦ притримується заборонений у РПЦ протодиякон Андєй Кураєв.

    Найсвіжіше

    Популярне