П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Новообраний патріарх Сербський подякував за вітання всім, крім предстоятеля ПЦУ

    Новообраний патріарх Сербської православної церкви Порфірій (Перич) проігнорував вітання від предстоятеля Православної церкви України митрополита Епіфанія.

    Про це повідомляє orthodoxtimes.com.

    На офіційному вебсайті Сербського патріархату у своєму довгому оголошенні було висловлено подяку всім, хто надіслав свої побажання новому патріарху. В оголошенні згадуються Вселенський патріарх Варфоломій, патріарх Московський Кіріл, а також імена майже всіх предстоятелів, які привітали патріарха Порфірія. Він також висловив подяку кільком митрополитам, які надіслали свої побажання новому патріарху: митрополиту Волоколамському РПЦ Іларіону (Алфєєву) та архієпископу Канади Сотіріосу, а також іншим митрополитам різних церков, представникам інших доктрин, політикам та дипломатам.

    Ім’я митрополита Київського та всієї України Епіфанія, який одним із перших привітав нового патріарха Сербського, у цьому довгому оголошенні не згадувалось. На відміну від імені очільника РПЦвУ митрополита Онуфрія (Березовського).

    Видання orthodoxtimes резюмує, що хоч висновки робити ще рано, але цей крок чітко позначає наміри нового глави Сербської Церкви. Він продовжує лінію свого духовного наставника митрополита Бачського Іринея. На думку богослова Кирила Говоруна, Порфирій був маріонеткою Іринея, і є конформістом.

    У своїх перших заявах після інтронізації патріарх Порфірій наголосив, що «місія Церкви полягає у побудові миру» і що в його програмі не буде «елементів сучасного відчуження від політики або часткової участі в ній».

    Очікування багатьох щодо дотримання патріархом Порфірієм «нейтральнішої» позиції щодо українського питання можуть бути марними, якщо новому патріарху не вдасться уникнути впливу єпископа Бачського та росіян, особливо з питання автокефалії ПЦУ.

    Характерними є і заяви митрополита Волоколамського РПЦ Іларіона (Алфєєва), який в одному з інтерв’ю побажав, щоб «відносини між двома церквами (російською та сербською) залишатися однаково братерськими та продуктивними», додавши, що «ми дійсно потребуємо підтримки один одного».

    Нагадаємо, раніше у РПЦ заявили, що з оптимізмом дивляться на новообраного сербського патріарха. 18 лютого в Сербії відбувся Архієрейський собор на якому обрали нового патріарха Порфірія замість померлого від коронавірусу патріарха Ірінея. Предстоятель ПЦУ привітав новообраного Сербського патріарха. Варто додати, що у січні минулого року митрополит Загребсько-Люблінський Порфірій (Періч), висловлюючи позицію Сербської церкви, заявляв, що Сербська ПЦ не тільки не визнає Православну церкву України, але навіть не вважає вірян ПЦУ членами Церкви.

    Найсвіжіше

    Популярне